Ebéd Földy professzorral

2019. február 26.

Bár ismertem a mondást, miszerint fehér asztal mellett sok mindent meg lehet beszélni, a kilencvenes évek végén a UCSD-n még igen csak csodálkoztam, hogy lehet csoportmegbeszélés közben enni, méghozzá jó étvággyal. Később aztán már nem is lepődtem meg, hogy nemzetközi konferenciák kedvelt rendezvénye lett a cégek által fizetett, ebédidőben tartott bemutató vagy egy órás miniszimpózium, ahol mindenki szája jár, bár csak az előadó beszél.

Természetesen a finom falatok vonzórejét intézetünkben is ismerték, hiszen volt a KOKI-ban is terülj-terülj asztalkám nem is egyszer, de csak ünnepségek vagy védések után, ahogy a havi munkabeszámolók után is pogácsa, kávé-üdítő vár most is mindenkit, aki még egy kicsit elbeszélgetne az előadóval vagy munkatársaival.
Azonban ebédmeghívás TDK ill. PhD hallgatók részére egy hozzánk látogató professzor előadása után – ez újdonság számba ment nálunk. Meg is kérdeztem Hangya Balázst, Földy Csaba professzor meghívóját és a 2019. febr. 14-én tartott előadása utáni ebédlehetőség szervezőjét, honnan támadt ez az ötlete?

- Cold Spring Harborban, ahol posztdok voltam, ez bevett gyakorlat volt. Ha tehettem, mindig jelentkeztem rá, pedig ott nehezítette a helyzetet, hogy a mindig délben kezdődő előadásokon is volt ingyen ebéd, így a jelentkezőknek ki kellett bírniuk, hogy nem esznek az előadás alatt, miközben mindenki más ebédel.
Azt hiszem kivétel nélkül hasznosnak és stimulálónak éreztem ezeket az ebéd közbeni beszélgetéseket, és egyszer sem bántam meg, hogy elmentem. Egyaránt érintettünk az előadás kapcsán felmerült kérdéseket és saját projektunkhoz kapcsolódókat, de sok minden másról, karrierről, munka és család egyensúlyáról is beszélgethettünk a nálunk tapasztaltabb kutatókkal.
A KOKI-ban most folyó előadássorozat első előadója Marcus Stephenson-Jones volt, akkor érett meg bennem az elhatározás. Írtam a Vezetőségnek, és ők biztosítottak támogatásukról.

- Milyen volt az előadás látogatottsága?

- Úgy láttam, telt házas volt, ezúton is köszönjük mindenkinek az érdeklődést!.

- Szervezel még hasonló ebéd-beszélgetéseket?

- Igen, szeretnénk rendszeresíteni, és annak is örülnénk, ha más csoportvezetők is csatlakoznának a kezdeményezéshez. Ez annál is könnyebb lehet, mivel a KOKI vállalta az ebédek költségét, ez tehát senkit nem tarthat vissza!

Az ötlet sikeréről természetesen legjobb az ebéd egyik részvevőjét kérdezni. Hegedűs Panna, Balázs csoportjának PhD hallgatója már csak azért is jó választás erre, mert már több alkalommal is bebizonyította, előadni is, kérdezni is tud.

- Hányan fogadták el az ebédmeghívást és melyik étteremre esett végül a választás?

- Az ebéddel egybekötött beszélgetésre körülbelül tizen jelentkeztek, és a közeli, Corvin sétányon levő Kompót bisztróba mentünk. A nagy létszámra való tekintettel külön kis helyiséget is kaptunk, így az ebéd közbeni beszélgetés még zavartalanabbul zajlott.

- Sikerült oldott hangulatú légkörben, két falat között tudományról beszélni, és mindenki szóhoz juthatott, akinek volt kérdése?

- Igen, nagyon jó hangulatú diskurzus alakult ki Csaba és a jelen levő diákok között.

- Vannak, akik már középiskolásként is bátran kérdeznek nagy nyilvánosság előtt is, míg mások később sem akarják kockáztatni, hogy tudatlanságnak tulajdonítsák kérdésüket. Mi volt most a tapasztalatod?

- Azt gondolom, a KOKI-ban szép számmal vannak nagyon érdeklődő, sokat kérdező fiatalok. Név szerint nem is ismertem most mindenkit, de sok kérdésünk volt, és jó hangulatban telt az ebéd. Ez a baráti légkör lehetőséget teremtett arra is, hogy ne csak a tudományról beszélgessünk, hanem a tudományos karrier építéséről is. A kutatói életpálya örömeiről, nehézségeiről is kérdezhettük Csabát.

- És vajon Földy profnak mi lehetett a véleménye az eseményről?

- Úgy látszott, örült a kérdéseknek, készséggel válaszolt mindenre. Érdekes történeteket mesélt a saját életéből, és nagyon érdeklődő volt azzal kapcsolatban is, hogy ki mit csinál, mik a jövőbeli terveink. Azt gondolom, jól érezte magát velünk, tetszett neki a kezdeményezés.