Tudományos bizonyítékokkal a hamis hírek ellen. Lindau Nobel Laureate Meeting 2018

2018. július 3.

A cím magáért beszél, és a szerző vétke lenne, ha aztán egészen másról írna. Erről azonban szó sincs, hiszen a Bodeni (Konstanci) - tó partján fekvő Lindauban a 2018. jún. 24-29 között immár 68. alkalmommal megrendezett Nobel - díjasok találkozója nevet viselő rendezvénysorozatot akarom röviden bemutatni, melynek a fenti cím nem csak fő témáját, de célját is jelezte.

Ezt a “népszerűsítést” annak ellenére teszem, hogy a találkozónak immár vége, és a harminckilenc Nobel-díjas és 84 ország képviseletében 600 kiválasztott fiatal tudós részvételével megrendezett konferencián még tudományos újságíróként sem vettem részt. Mert ha én nem is, de talán tőlünk, a KOKI-ból, lesz még “kiválasztott”, aki személyes élményeiről számolhat majd be akár mint fiatal tudós, akár mint – Nobel-díjas. Hiszen ebben az évben, mikor a választott tudományterület a a fiziológia-orvostudomány volt, a résztvevő Nobel-díjas előadók közt szerepelt az ubiquitin-kapcsolt fehérje lebomlási folyamatokért 2004-ben kémiai Nobel-díjat elnyerő (2005-ben pedig szülővárosa, Karcag díszpolgárává választott) Avram Hershko, szül. Hershko Ferenc is!
Már csak a vele való találkozás miatt is érdemes lett volna elmenni Lindauba, de ha belepillantunk a programba – és a hazai hírek is eszünkbe jutnak -, különösen időszerű lehetett volna meghallgatni Elizabeth H. Blackburn /Nobel-díj 2009/ vitaindító előadását is: “Science Policy and Science and Society” –Tudománypolitika és tudomány és társadalom/

Itt volt pl. Joachim Frank (Nobel-díj 2017), aki a krio-elektronmikroszkópiáról, Michael W. Young (Nobel-díj 2017), aki a napi ritmusok, az élettan és viselkedés kapcsolatáról tartott előadást, de Steven Chu (Nobel-díj 1997) is, aki a legújabb biomolekuláris és orvosbiológiai képalkotási fejlesztésekről beszélt, ami szintén sokakat érdeklő téma nálunk, és bizonyára Randy Schekman (Nobel-díj 2013) emberi sejtek sRNS-t szállító extracelluláris hólyagocskáiról szóló előadása is felkeltette volna több kollégám érdeklődését.

Ezeknek a találkozóknak már a kezdetektől jóval több a célja, mint lehetőséget biztosítani világklasszis kutatók előadásainak meghallgatására, s annál is több, mint intenzív ismeretcsere. A többlépcsős folyamat során kiválasztott egyetemi és PhD hallgatóknak valamint kezdő posztdoktoroknak azt a páratlan lehetőséget is biztosítják, hogy kutatási területük nagyságaival, többek bizonyára példaképükkel is, oldott légkörben találkozva, ösztönzést nyerjenek és tanácsot kérhessenek. Ebben az évben Platón akadémiájának példáját követve még a tudományos sétákat is bevezették.

Egy fiatal számára a lindaui találkozó egyszeri lehetőség az életben, kivéve, ha itteni élményeinek is köszönhetően Nobel-díjat nem nyer, mert úgy akár évente is visszatérhet, hogy akkor már tőle tanulhassanak.

Az 1951 óta tartó rendezvénysorozatot joggal nevezhetném legendásnak, de inkább nem teszem. Ezt a jelzőt manapság túlságosan gyakran használják elegendő alap nélkül.
Akit érdekel, kik és miért kezdeményezték ezt a nem mindennapi találkozót, többet akar tudni eseményeiről, mind a wikipedia, mind a találkozók honlapján bőségesen talál olvasnivalót. Az idei esemény jelentkezési feltételei minden bizonnyal sok pontban megegyeznek azzal, amelynek alapján a jövő év nem csak tehetséges és máris eredményes, de szerencsés fiatal meghívottait választják majd ki, a 2018-as előadások videofelvételei pedig megnézhetők.
Azon ifjú kutatóink számára azonban, akiket tudomány iránti elhivatottsága és eddig elért eredményei mellett még életkora is alkalmassá tehet arra, hogy legközelebb ők is a kiválasztott fiatal kutatók között legyenek majd, van még egy fontos információnk.

Ha nem is a KOKI-ból, de idén is volt magyar résztvevő Lindauban!

Az SZBK-ban Siklós László témavezetésével dolgozó Nógrádi Bernát szegedi harmadéves orvostanhallgató, a Szegedi Tudós Akadémia egyik ösztöndíjas támogatottja, a konferencia legfiatalabb résztvevői közé tartozott. A mellékelt képen épp Tim Hunttal együtt sörözik a program egyik szünetében. Amennyiben intézetünk ifjúsága többre is kíváncsi, mint hogy milyen sört mértek, igen szívesen eljön, és beszámol élményeiről!