Dénes Ádám és az Academia Europaea Dénes Ádám és az Academia Europaea

Dénes Ádám és az Academia Europaea

Nemzeti akadémiája minden országnak van, ahol a tudomány művelését nem csak egyének, de maga az állam is fontosnak tartja. Európának azonban mint kontinensnek egy kormányoktól független akadémiája is van, az Academia Europaea. Intézetünkből hetedikként, ennek lett új tagja Dénes Ádám.

Egy út, ami a KOKI-ba vezetett Egy út, ami a KOKI-ba vezetett

Egy út, ami a KOKI-ba vezetett

Érettségi után munkába állni nagy váltás, és az első munkahelyen szerzett kezdeti élmények sok mindent meghatároznak. Aki úgy érzi, szeretettel fogadják, minden bizonnyal hamarabb lesz értékes tagja csoportjának is. Akkor is, ha messziről érkezett.

Idei Pro Scientia aranyérmesünk Idei Pro Scientia aranyérmesünk

Idei Pro Scientia aranyérmesünk

Tudományos diákköri munkát is végző egyetemisták kiválóságának legmagasabb szintű hivatalos elismerése a Pro Scientia Aranyérem. Ebben az évben diákköröseink közül Pejtsik Diána érdemelte ki ezt a díjat. A gratuláció témavezetőit, Mikics Évát és Varga Zoltán Kristófot is megilleti.

A titokzatos GnRH A titokzatos GnRH

A titokzatos GnRH

Hrabovszky Erikék munkája az eLife-ban jelent meg. Az épp ötven éve felfedezett hormonról írt cikk még a szaporodás hipotalamikus szabályozását ismerők számára is tartogat meglepetéseket, hiszen egy rejtőzködő GnRH idegsejt populációt sikerült megtalálniuk.

A Rendszergazdák A Rendszergazdák

A Rendszergazdák

Manapság sokan panaszkodnak amiatt, hogy soha ilyen gyorsan nem haltak ki szakmák, foglalkozások. Ez tény, ahogy az is, hogy szinte ugyanilyen gyorsan születnek újak, és ezek egy része nem csak új, de nélkülözhetetlen. Harminc éve hányan tudták vajon, ki-mi az az IT?

Rövid beszélgetés egy hosszú út előtt Rövid beszélgetés egy hosszú út előtt

Rövid beszélgetés egy hosszú út előtt

Manapság sokszor hallani, olvasni az élethosszig tartó tanulás fontosságáról és hasznáról. Egy kutató ilyesmiről keveset szokott beszélni, hiszen erre aztán valóban nincs ideje. Ahhoz, hogy eredményesen dolgozhasson, tanulnia is kell.

Egy NIH pályázat első lépései Egy NIH pályázat első lépései

Egy NIH pályázat első lépései

Montecuccoli nevezetes mondása szerint a háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz, pénz. A tudomány harcterein is hasonló a helyzet. A kutatáshoz pénzre van szükség, ehhez pedig csatát kell nyerni. Lássunk egy győztest!

Konferencia sikerek Konferencia sikerek

Konferencia sikerek

Virtuális konferencia, virtuális borkóstoló - és valóságos díjak. Tömören ennyit mondhat Kellermayer Anna TDK hallgató és Prokop Suzanne PhD hallgató a Magyar Mikroszkópos Társaság 2021. május 13-án megrendezett konferenciájáról.

Díjak a 35.OTDK Biológia Szekciójában Díjak a 35.OTDK Biológia Szekciójában

Díjak a 35.OTDK Biológia Szekciójában

A 35. OTDK Biológia Szekcióját a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen 2021. május 3-6. között rendezték. A virtuális konferencián több szép intézeti sikernek is örülhettünk.

Otthon idegenben Otthon idegenben

Otthon idegenben

A pár hónapos tanulmányutak sokszor olyan izgalmasak, mint valami nagy kaland. Új csoport, más körülmények, kemény munka az eredményekért, és lehetőség egy idegen helyet nem túristaként megismerni. Évekre elmenni valahová nagyobb válllalkozás.

Kiemelkedő siker a 35. OTDK-n Kiemelkedő siker a 35. OTDK-n

Kiemelkedő siker a 35. OTDK-n

A tudományt művelni sokféleképpen lehet. Azzal sincs baj, ha versenyre is használjuk, csak legyen becsületes az a megmérettetés. És bár a részvétel elismerésre méltó, de azért mégis csak jó, ha győzni is tudunk. Ha nem most, majd legközelebb.

A tanult félelem tanulmányozása A tanult félelem tanulmányozása

A tanult félelem tanulmányozása

Ahhoz, hogy valaki PhD fokozatot szerezhessen, több követelménynek is meg kell feleljen. Ezek egyike, hogy legalább egy cikkben első szerző legyen. Bruzsik Bborka ezt a feltételt a J. Neuroscience-ben elfogadott munkával elismerésre méltó szinten teljesítette.

Lovász László Abel-díjas! Lovász László Abel-díjas!

Lovász László Abel-díjas!

Akadémiánk volt elnöke számos kitüntetése után elnyerte a matematikusok legnagyobb díját, az Abel-díjat. A számára jól megérdemelt siker ugyanakkor biztatás is a jelen és jövő magyar matematikusainak - és tudósainak is.

Vadászok, ragadozók, áldozatok Vadászok, ragadozók, áldozatok

Vadászok, ragadozók, áldozatok

A "ragadozó" nyílt hozzáférésű folyóiratok veszélyéről írtunk már egy éve, azonban egy most megjelent cikk újabb problémára hívta fel a figyelmet. Erre pedig azoknak is figyelniük kell, akik nem közölnek ilyen újságokban.

  • 137 találat
  • További