A Magyar Tudomány Ünnepe - másképp

2020. november 20.

A KOKI előadóterme bizony kicsi. Egy időben nem foglalhat helyet benne az intézet összes kutatója, még a TDK hallgatók nélkül sem. Bizony meg kell gndolni, hány embert is hívhatunk meg, hogy mindenki ülőhelyet kapjon, és lássa is a vetítővásznat.
Amikor a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként nálunk "Nyílt Nap" van, és 4-5 gimnáziumból hívunk diákokat, a terem befogadóképessége miatt sem jöhet 20 főnél több egyikből sem. Igaz, az előadásokat követő laborlátogatások is nehezen lennének kivitelezhetők, ha többen lennének, hiszen még jóval kevesebb is nagy kihívás a szervezés, és főképp a vendéglátó laboratóriumok számára.

Ebben az évben azonban a látszám egy csepp fejtörést sem okozott, hiszen valódi vendégfogadás szóba sem jöhetett. Hiányoltuk azonban - és hiányolták Kiskunfélegyházától Budapesten át Veszprémig - Dr. Szabó Dezsőt, aki az esemény fő szervezője volt annak elindulása óta, és aki a meghívásokat intézte a rá jellemző precizitással. Szerencsére Professzor úr most is jó egészségnek örvend, csak ez a helyzet őt is óvatosságra inti, de otthonról követhette az eseményeket. Mert az előadások felkerültek az internetre.

Acsády László, a program összeállítója, ez évtől nem csak akadémikus, de intézetünk tudományos igazgatóhelyettese is, nem csak azt tudta, mit akar, azt is, hogy kire bízza a technikai kivitelezést. Dr. Gulyás Attila az elhangzó négy előadást a Zoom rendszerben vette fel, onnan továbbította a YouTube-ra, és az esemény előtti napon elküldött linkek biztosították, hogy a diákok időben bejelentkezhettek és az előadásokat okostelefonon, táblagépen, számítógépen követhették, sőt, kérdéseket is tehettek fel otthonról. Rendezvényünk dátuma 2020. november 12. volt, egy nappal azután, hogy a kormány elrendelte el a középiskolákban az online oktatást.

Miután a nem kis izgalommal várt esemény véget ért, mindnyájan arra gondoltunk, tulajdonképpen sokkal többeket is meghívhattunk volna. És bár egy emberként reméljük, hogy jövőre nem lesz hasonló kényszerhelyzet, az, hogy a vendégül hívott diákok mellett az előadásokat az ország akár minden érdeklődő középiskolása számára elérhetővé tesszük, szinte bizonyosra vehető.
De vajon sikerült-e megvalósítani célunkat? Mi volt a véleményük azoknak, akikért minden készülés-szervezés történt?
Erről Balkányi Zsófia és Bartha Lilla, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium két 12-es diákja küldött beszámolót. Legyen övék az utolsó szó is.

Tudománynap a KOKI-ban

A tavalyival ellentétben – a vírushelyzetre való tekintettel – az idén, 2020. november 12-én megrendezett KOKI látogatásra rendhagyó módon került sor. Mindezek ellenére a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat most sem zárták el a lehetőségtől, hogy bepillantást nyerhessenek a kutatók mindennapjaiba, a kutatócsoportok munkájába.
Az előadásokat a rendkívüli helyzet miatt csak online tudtuk megtekinteni, ebből kifolyólag a laborlátogatások elmaradtak.

Az első előadást Mikics Éva tartotta. Bár az előadás sokban hasonlított a tavalyihoz, másodjára is megdöbbentő volt hallani a gyermekkori stressz hatásáról az agy fejlődésére. Ezen felül izgalmas volt a szeparált egerekkel/patkányokkal végzett szociális viselkedések vizsgálata.
Hangya Balázs (volt fazekasos diák!) előadásából megérthettük, milyen módszerek állnak rendelkezésünkre az agykutatási vizsgálatok során. Közelebbről megismerhettük a Parkinson kór és az Alzheimer kór sajátosságait és azok újfajta kezelési módjait.
A harmadik előadásban Kovács Krisztina is beszélt a Parkinson kór kialakulásáról, azonban egy másik, nagyon érdekes szempontból. A bélflóra idegrendszerének tárgyalása során került szóba, és ez amiatt is különösen érdekes volt, mert a gimnáziumi tananyag ezt az igen összetett rendszert gyakorlatilag egyetlen bekezdésben tárgyalja.
Végezetül Gulyás Attila előadásából szemléletes stadion-párhuzam segítségével érthettük meg az EEG hullámok működését. Az előadások közül talán ennek megértése volt a legnehezebb, hiszen sok területen fizikai alapismereteinkre támaszkodott.

Összességében az előadások ilyen formában is ugyanolyan élvezhetők maradtak, a szervezők a technikai problémákkal is gyorsan, hatékonyan megbirkóztak. Bár a laborlátogatás idén elmaradt, ezt egy kb. 1 órás beszélgetéssel pótolták. Kérdések ugyan kevésbé érkeztek, mint általában, mégis élvezhető, igen változatos beszélgetés alakult ki, mellyel a továbbtanulásban, illetve a kutatásokhoz való bekapcsolódás lehetőségében is sok segítséget nyújtottak.

Balkányi Zsófia 12.B
Bartha Lilla 12.B