Az Agykutatás Napjai rendezvény Budapesten

2019. március 26. Balázsfi Diána

A Brain Awareness Week (Dana Foundation) nemzetközi program részeként Magyarországon a tizenhatodik alkalommal került sor az agykutatást népszerűsítő az Agykutatás Napjai rendezvényre.

Az esemény célja, hogy minél szélesebb körben betekintést nyújtson az agykutatás eredményeibe és módszereibe. Az elmúlt 15 évben más-más agykutatással kapcsolatos érdekes témával, és a témának megfelelő programokkal készültünk a látogatók számára.
Idén A DIGITÁLIS VILÁG ÉS AZ AGY KAPCSOLATA került fókuszba.
A látogatók kíváló előadások segítségével ismerkedhettek az agykutatást és az agysebészetet segítő modern technikai újításokkal, valamint mindezek idegrendszerünk fejlődésére gyakorolt hatásával. A Szeminárium-sarok"-ban a látogatók megismerkedhettek a robotika egyes idegrendszeri és etológiai kutatásokkal kapcsolatos eredményeivel, valamint azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a robot-technológia ígér az idegrendszeri sérülések következményeinek enyhítésében.

A 2019. márc. 12-13-i budapesti program szervezésében az MTA KOKI-n kívül az ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék és a MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet vett részt. Idén több, mint 1000 látogatója volt a rendezvénynek, és különböző hírportálok is tudósítottak az eseményről, mint például M1 Híradó, M5 Kulturális Híradó, Qubit, Novum, CentrumTV, agykutatas.hu. A program népszerűsítéséhez az is hozzájárult, hogy idén saját honlapot kapott az esemény, ahol nem csak az aktuális, hanem korábbi évek programjait, képeit is elérhették az érdeklődők.

Az aktuális tematikával összhangban - az előadásokon kívül -, ahogy minden évben, állandó programok is várták a látogatókat, mint a Pszicho-fiziológiai Játszóház, az Agyunk testközelből, tárlatvezetés az ELTE Biológiai Múzeumában. Idén is nagy sikert aratott a Kézműves asztal.

  • A Pszicho-fiziológiai Játszóházban az érdeklődők maguk is kipróbálhattak különböző vizsgálati módszereket, akár magukat is tesztelhették (állatok viselkedés elemzésére szolgáló módszerek kipróbálása, agyhullámokkal irányított számítógépes játék, hazugság vizsgálat, stb.).
  • Az Agyunk testközelből program során poszterbemutató várta a látogatókat, illetve közelebbről is megismerkedhettek az agy szerkezetével, egyrészt plasztinált emberi agy (Semmelweis Egyetem Anatómiai Múzeuma jóvoltából), illetve mikroszkópos vizsgálat (KOKI Nikon központ, Auroscience jóvoltából) - segítségével.

Ezúton szeretnénk megköszönni a KOKI munkatársainak, akik lelkiismeretesen segítettek a program lebonyolításában, illetve külön köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.