Barna László kitüntetése

2018. december 17.

Egy gratulációt ugyan a díjazott nevével szokás kezdeni, de egy kutatóintézetben a "szokás" nem lehet mérce. Legyen tehát most elsőként Katona István említve, akinek elvitatlahatatlan érdeme van nem csak abban, hogy ma a KOKI-nak olyan mikroszkópos központi egysége van, amilyennel a nálunk jóval nagyobb intézetek között is versenyképesek vagyunk, de aki idehozta Barna Lászlót, hogy segítsen megvalósítani, amit elképzelt. Ahhoz, hogy az intézeti Fénymikroszkópos Képalkotó Központ, mely nem csak a KOKI, de több együttműködő intézet számára is világszínvonalú eredmények eléréséhez nyújt lehetőséget, létrejöhetett, természetesen támogató intézeti vezetés és több kiváló kutató együttműködésére is szükség volt, hiszen a kutatás is csapatmunka, de 2018. dec. 13. péntek, amikor Barna Laci a Parlamentben átvehette a Gábor Dénes - díjat, az ő napja, és ma neki gratulálunk!

A díj indoklása nem csak Lacinak a központ létrehozásában végzett munkáját említi, de Nature-lapokban megjelent kiemelkedő kutatási eredményeit is:

"Dr. Barna László mérnök fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője a szuper-felbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő bevezetéséért, a Fénymikroszkópos Képalkotó Központ világszerte elismert kutató-fejlesztő mikroszkópos műhellyé történő alakításában betöltött szerepéért. A díjazott a szuper-felbontású fénymikroszkópia STORM (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) típusának és a konfokális mikroszkópiának úttörő ötvözésével a világon először volt képes azonosított idegsejt nyúlványokban a célfehérjék mennyiségének és helyzetének nanométeres pontosságú meghatározására és a molekuláris változások nyomon követésére idegrendszeri beavatkozások után."

A Nobel-díjas fizikusunkról, Gábor Dénesről elnevezett, Novofer által alapított díjról, és a 2018-as év nyerteseiről természetesen az interneten is olvashatunk. A díj Gábor Dénestől származó jelmondata : „Találjuk fel a jövőt”.
Igen, a jövő feltalálása nagyszerű dolog, és ehhez a Barna Lászlóhoz hasonló adottságú kutatók, akik élnek a jelen lehetőségeivel, és ezt mások számára is elérhetővé teszik, nagy mértékben hozzájárulnak.