Katona Istvánt tagjává választotta az EMBO!

2016. május 24.

A hivatalosan 1964-ben alakult, működését 1969-ben 140 a megválasztott taggal és tizennégy hivatalosan csatlakozott országgal kezdő EMBO (European Molecular Biology Organization), az eltelt kb. 50 évben sikeresen valósítja meg céljait, köztük az élettudományi alapkutatások, a kutatók közti nemzetközi együttműködések elősegítését, kiváló konferenciákat, kurzusokat, és nagyon hatékony ún. workshopokat szervez válogatott előadókkal, támogat kutatókat és külön projekteket is, és kiad négy olyan újságot is, mely a molekuláris biológia legnevesebbjei közé tartozik. Mára már 27 ország a tagja, s jellemző adat, hogy a több mint 1700, szigorú tudományos követelményeknek megfelelő tag közül eddig 84-en – minden huszadik! – Nobel-díjas, hogy csak a legismertebb tudományos kitüntetést említsük. Egy élettudomány területén kutató számára EMBO tagnak lenni tehát igen csak nagy, és keveseknek jutó és járó megtiszteltetés.
A KOKI-ban eddig egyedül Freund Tamás igazgatónk volt birtokosa ennek a kitüntető címnek, az idei 58 új tag között azonban ott van Katona István, a Lendület Molekuláris Neurobiológiai Laboratórium vezetője, akinek eddigi kiemelkedő sikereihez és sikereiért adódik most az EMBO tagság.

- Mindenkinek sok kérdés eszébe juthat ezzel kapcsolatban, de mi jutott István eszébe, mikor megtudta, hogy az Academia Europaea után (2013), immár egy kizárólag élettudományi kiválóságokat tagjaivá választó szervezet, az EMBO is tagjává választotta?

- Elsősorban az volt elképesztően felemelő érzés, amikor megtudtam, hogy olyan kutatók (Freund Tamás mellett Barry Everitt, Fred Gage, Michael Hausser, Leszek Kaczmarek, Brigitte Kieffer, Andreas Lüthi, Hannah Monyer, Richard Morris, Edvard Moser és Somogyi Péter) ajánlottak általában személyes hangvételű levelekkel az EMBO Council számára, akiket évek óta nagyon tiszteltem, mert eredeti kísérleti megfigyeléseik, koncepcionális modelljeik, vagy akár módszertani fejlesztéseik mostanra már általánosan ismert közkinccsé váltak a neurobiológiában. Az EMBO Council, mint a legrangosabb európai élettudományi kutatási szervezet vezetőségének támogatása pedig azért különösen értékes, mert azt jelzi, hogy az elmúlt húsz évben elért eredményeink az endokannabinoid jelpálya molekuláris szerveződéséről, élettani és kórélettani jelentőségéről, valamint a legújabb szuper-rezolúciós mikroszkópos módszertani fejlesztéseink az idegtudományokon túlmenően egy szélesebb élettudományi kutatóközösség számára is hasznosak lehetnek.

Praktikus szempontból pedig az EMBO tagság talán segíthet minket abban, hogy a KOKI és benne a mi munkacsoportunk is, vonzóbbá válik a külföldi posztdoktorok számára, nagyobb eséllyel választanak minket és kapnak hozzá megfelelő anyagi támogatást egy esetleges EMBO ösztöndíj formájában. Úgy érzem, hogy a jelenleg elképesztően erős KOKI-s kutatógárdát posztdoktori szinten már nagyon nehéz, vagy talán nem is helyes hazai kutatókkal tovább erősíteni (hiszen a PhD-seinknek az lenne egészséges, ha minél erősebb külföldi alkotóműhelyekben fejlődnének tovább), ugyanakkor a nemzetközileg erős posztdoktori utánpótlás nagyon sok új tudást, szemléletet, kulturális színt hozhatna az intézetbe.

Címkék