Őszi PhD védések

2017. november 14.

Szeptember végével a KOKI-ba is beköszöntött az ősz, és ez átvitt értelemben is igaz, hiszen egy kutatóintézetben miért is ne vonhatnánk párhuzamot a PhD védések/házi védések és a termés betakarítása közt? És folytathatjuk is rögtön azzal, hogy az idei év termése igazán jó volt, hiszen szeptember végétől október végéig négy* kiváló eredménnyel végződő védésen vehettünk részt. Domonkos Andor, Zséli Györgyi, Mohácsik Petra, Kenesei Kata csatlakoztak az év elején fokozatot szerző Dudok Barnához és Katona-Urbán Gabriellához.
Zséli Györgyi és Kenesei Kata 2011-ben, Mohácsik Petra és Domonkos Andor 2012-ben kezdték intézetünkben PhD tanulmányaikat, azaz öt ill. hat évre volt szükség ahhoz, hogy eleget téve a Semmelweis Doktori Iskola követelményeinek, megvédhessék doktori munkájukat. A 2016/17-es tanévtől ugyan már négy évre szól egy elnyert PhD ösztöndíj, de amikor ők kezdtek, ez még csak három év volt. Vajon mi a helyzet az eddig végzettekkel? Általánosnak mondható intézetünkben, hogy 5-6 év kell a fokozatszerzéshez?

Az általam elérhető adatok szerint 2003 és 2017 között egyetlen PhD hallgató /Giber Kristóf/ fejezte be védéssel együtt 3 éven belül PhD tanulmányait, a hallgatók egyharmadának ehhez 5 évre, majdnem negyedüknek pedig 6 évre volt szüksége. PhD tanulmányaikat most befejezett ifjú munkatársaink tehát ebben a tekintetben az itteni átlagot képviselik, bár minden bizonnyal mindenki esete, helyzete más.
Mohácsik Petra helyzete pedig már azért is a kivételek közé tartozik, mivel védésére már ifjú – és természetesen büszke – anyaként érkezett, hogy aztán még büszkébben mehessen haza a sikeres védés után.

Petra 2009-ben lépett be intézetünkbe, és Liposits professzor úr osztályán kezdett el dolgozni.
- Mikor jelentkeztél a PhD Iskolába?
- Csak 2012-ben, ugyanis addig kevés pontom lett volna a sikeres felvételihez, addigra azonban már összegyűlt annyi, hogy könnyen bekerüljek. Ösztöndíjasnak vettek fel és Gereben Balázs lett a témavezetőm.
- Mi a véleményed a PhD három éve alatt kötelezően felveendő illetve választható tantárgyakról? Úgy érzed, sikerült jól kihasználnod ezt az időt, és meglett a PhD benyújtásához szükséges anyag, vagy voltak hátráltató tényezők?
- A Doktori Iskola bő választékot kínált a tantárgyakból, és sok érdekes dolgot lehetett tanulni. Az is szerencsés dolog volt, hogy az órák általában közel voltak az intézethez, így könnyen el lehetett szaladni munka végeztével vagy közben. Magát a munkát illetően is szerencsés voltam, mert csoportunk viszonylag jó anyagi helyzetben volt, megvolt az a gép park, vegyszer, aminek segítségével lehetett hozni az eredményeket. Azonban még így is jól jött néha a vak szerencse, hogy sikerüljön elérni a kívánt célt. Több kutatási vonalon kellett ahhoz dolgoznom, hogy a kellő mennyiségű eredmény összejöjjön. Volt, ami elakadt, volt, ami nem azt hozta, amire számítottunk. De végül sikerült 3 év alatt összegyűjteni az anyagot, és még a hivatalos idő előtt elindítani a fokozatszerzési eljárást. Ezután viszont a sokak által ismert hosszadalmas és bonyodalmas ügyintézések az Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában bizony hátráltatták a dolgozat megvédését. A dolgozat benyújtásától a védésig teljes kilenc hónapra volt szükség
- Volt-e, illetve ha volt, mi volt a gond magának a védésnek a megszervezésével?
- Már a doktori szigorlatnak a megszervezése is kifejezetten nehézkesen ment, nem csak a védésé, és ez rengeteg bosszúságot okozott. Mi magunk nem szervezhetjük, így segíteni sem könnyű, s úgy tűnik, akinek hivatalból a feladata lenne, annak túl sok minden mást is kell csinálnia, ami aztán meghaladhatja erejét. Rengeteg telefonálás és sok idegeskedés után sikerült csak összehozni, hogy biztosítva legyen a helyszín, és az időpont mind a bizottsági tagoknak, mind nekem megfelelő legyen. Ezek után viszont maga a védés már nem volt problémás, úgy éreztem, az egész gyorsan lezajlott! Az izgalom ellenére pozitív élményként éltem meg, főként azért, mert a bizottsági tagok kollégaként beszélgettek velem, tették fel a kérdéseket.
- És most hogyan tovább? Visszavárhatunk az intézetbe?
- Igen, úgy tervezem, a későbbiekben is maradnék a KOKI-ban, de egyelőre anyai feladataim miatt tartok egy kis pihenőt. Amikor újra munkába állok majd, sem tervezem, hogy hosszabb időre külföldi kutatást vállaljak, de rövidebb időszakokra szívesen mennék ki olyan laborokba, ahol új technikákat sajátíthatnék el, melyeket aztán itthon is alkalmazni tudnék.


*Valójában nem négy, de öt védés is volt ebben az időszakban, de Kollár Anna, Gereben Balázs másik volt PhD hallgatója nem a KOKI-ban dolgozik.