Tiszteletvacsorán a Magyar Köztársaság elnökénél

2019. április 16.

Már maga a szó, „tiszteletvacsora” sem hétköznapi, sokan már csak emiatt is felfigyelhettek a 2019. ápr. 9-i M1 Híradó rövid kis hírére: Áder János tiszteletvacsorán fogadta Vizi E. Szilvesztert és Martonyi Jánost. /A felvételen a hír a 49'18''-nél kezdődik./

Mivel ezek az ún. tiszteletvacsorák nyilvános események abban a tekintetben, hogy jelen lehetnek a tévécsatornák, a média különféle ágazatainak képviselői is, annak, hogy az MTA és az ITM közötti tárgyalások még mindig túlfűtött légkörében Áder János épp Vizi E. Szilvesztert, intézetünk volt igazgatóját, az MTA-t két cikluson át irányító nemzetközi hírű tudóst és Martonyi János volt külügyminisztert látta vendégül, külön üzenete is lehet.

Minden évben van néhány alkalom, hallhatták a meghívottak, amikor köztársaság elnökünk vacsorát ad olyanok tiszteletére, akik Magyarországért, a magyar tudományért, a magyar közéletért valami jelentőset tettek, az országot nemzetközi szinten is eredményesen képviselik. Voltak már vendégei olimpiai bajnok sportolók, Polgár Judit női sakkvilágbajnok, művészek, még nemzetközi matematikai diákolimpia győztese is, tudósok közül azonban azonban az első Agy-díjat nyert három magyar kutatón, Buzsáki Györgyön, Freund Tamáson és Somogyi Péteren kívül más még nem.

Vizi profeszor úr, aki nem egyszer hallatta hangját, fejtette ki véleményét és kapott támogatást a MTA közgyűlésén is az akadémiai intézetek helyzetéről folytatott vitában, erről a számára is kivételes megtiszteltetést jelentő eseményről a következőt mondta:

- Az MTA volt elnökének ilyen magas szintű meghívása a társadalom, benne az akadémikus társadalom, így a KOKI számára is azt üzeni, hogy az értéket teremtőket továbbra is honorálni akarják. Ezt érezték meg azok a barátaim, tudóstársaim is, akik a híradóban látottak után felhívtak, és az eseményt jó jelként értékelték. Az udvarias gesztusnál nagyobb jelentőségre utalt az is, hogy a sajtó jelenlevő képviselői közül sokan készítettek velem interjút.