Vendégek Sanghajból

2019. április 23.

Majdnem pontosan egy évvel intézeti kollégáink kínai látogatása után, alig két héttel a húsvéti ünnepek előtt, látogatóink érkeztek Sanghajból, a Kínai Tudományos Akadémia Idegtudományi Intézetéből /ION CAS: Institute of Neuroscience, Chines Academy of Sciences/.
Az ilyen első látogatások előtt különösen fontos a program jó megszervezése, melyben természetesen a tudományos részt illeti az elsőség. Ezt Zelena Dóra vállalta, s a vendégek és vendéglátók egymás számára bemutatkozó előadásai ápr. 9-én és 10 -én délelőtt hangoztak el előadónkban, szépszámú és érdeklődő hallgatóság előtt.

A zavartalan lebonyolítást nagyban segítette két tapasztalt munkatársunk, Mikics Éva és Hangya Balázs, akik kedden ill. szerdán látták el az üléselnöki tisztet. Mindkét nap igazgatónk, Freund Tamás köszöntötte a megjelenteket, az utolsó előadásokat követően pedig laborlátogatások szerepeltek a program tudományos részében.
A változatos témájú és kísérleti eszköztárú előadások ébreszette kérdésekről élénk vita folyt még a kávészünetek alatt is.

Hangya Balázs nem csak segítőkészségből vállalta el a szerdai nap előadásainak koordinálását, hiszen tavaly, az intézeti csoporttal együtt, ő is járt Kínában.

- Mi történt nálatok a tavalyi sanghaji látogatás óta az együtműködési kutatási témában?

- Nicola Solari posztdokunk egy hetet töltött Sanghajban, hogy segítsen kollaborációs partnerünknek, Dr. Yang Yangnak beállítani az általunk is használt viselkedéskontrolláló berendezéseket. Megfelelő támogatás esetén közös kísérleteket is elképzelhetőnek tartok.

- Láttál különbséget a kinti és a mostani előadások szakmai színvonala között?

- Nem, ebben nem láttam különbséget. Az előadások mindkét esetben magas színvonalúak voltak.
Mi most két központi egységünket is bemutattuk /OGR és a Humán Agyszövet Laboratórium/, ami szerintem fontos lehet esetleges együttműködések előkészítésénél.

- A keddi napon minden a "forgatókönyv" szerint történt, míg szerdán a bevezető előadás időtartamának negyedórás, igazgatónk által is támogatott meghosszabítása után és a rövidített kávészünetek ellenére, a program végül legalább egy órával tovább tartott a tervezettnél. Ez egyértelműen az előadást követő sok kérdésre adott néha részletesebb válaszoknak, és nem a megadottnál jóval hosszabb előadásoknak volt köszönhető. Mi erről a véleményed?

- Kifejezetten örültem a sok kérdésnek, általában nem is tudtam mindre időt hagyni! Úgy gondolom, egy ilyen "saját magunknak" rendezett szimpózium esetében az ilyen téma iránti fokozott érdeklődés okozta időtúllépés nem csak megengedhető, de kifejezetten jó jel is.

- Mit tartottál az elhangzottakból a leginkább megfontolásra érdemesnek?

- Sokat tanultam Cheng-Yu Li előadásából a munkamemória reprezentációjáról, ill. arról, hogy milyen feltáró ereje lehet a jövőben annak, ha nagy áteresztőképeségű optogenetikai szűrést /high-throughput optogenetic screening/ alkalmazunk.

Yang Yang előadását is nagyon élveztem, talán még az anatómus kollégák szivét is megdobogtatta, amikor a modern mikroszkópos technikáknak is köszönhetően, tanulás közben láthattak szinapszisokat átalakulni.

- Sanghaj jóval messzebb van, mint pl. az USA keleti partja, ahol a mi kutatási témáinkban is találhatunk legalább tucatnyi világszínvonalú intézetet, laboratóriumot. Elsősorban miért érdemes egy ilyen távoli országgal együttműködnünk?
- Szerencsére a távolság ma már nem korlátozza nagyon erősen a kollaborációs lehetőségeket. Bizonyos szempontból pedig minél eltérőbb egy megközelítés, annál többet tanulhatunk belőle, illetve annál jobban kiegészíti a mi módszereinket. A kínai kollaboráció már most rámutatott olyan hatékonyság-orientált, nagy áteresztőképességű megközelítésekre, melyek várhatóan meghatározzák majd a jövő idegtudományát. Érdemes figyelni rájuk.

- Hogyan foglalnád össze nagyon röviden ezt a két napot?

- A kínai delegáció nem csak tudományosan magas szinten képzett és összeszedett volt, de barátságos, nagyon jó hangulatú társaság is. Fél napot töltöttem velük Aquincumban és Szentendrén, s a borús idővel éles kontrasztban, a társaság nyitott, érdeklődő, barátságos és nagyon vidám volt.