Humán Agyszövet Laboratórium

Vezetője: Maglóczky Zsófia


A labor azért jött létre, hogy fixáljunk, gyűjtsünk és kutassunk emberi agymintákat. A kontroll alanyokból és neurológiai betegségben elhunytakból származó fixált agyminták szerkezeti és molekuláris biológiai eltéréseit tanulmányozzuk.

Az emberi agy halál utáni perfúziója jó minőségű strukturális megőrzöttséget eredményez, mely lehetővé teszi különböző immunfestési technikák alkalmazását.

Ily módon összehasonlíthatjuk a kontroll és különböző neurológiai vagy neurodegeneratív betegségekben szenvedők agymintáit egymással és állatkísérleti modellekkel, ugyanazon tudományos paradigma keretei között.

Ezt a módszert használva már leírtuk interneuronok sarjadzását és különböző receptorok megváltozását gyógyszer rezisztens epilepsziában szenvedő betegek műtétileg eltávolított hippocampusában. Jelenleg tovább vizsgáljuk az epilepsziás reorganizációt és elkezdtük tanulmányozni a szkizofrénia-okozta elváltozásokat emberi agyban.

A vizsgálatokhoz immuncitokémiát, immunarany-jelölést, fluoreszcens, szuper reszolúciós és elektronmikroszkópos technikákat használunk.

Munkatársak:

NévBeosztás
Maglóczky Zsófiatudományos tanácsadó, laborvezető
Szocsics PéterPhD hallgató
Paraczky Cecíliaasszisztens