Integratív Neuroendokrinológia

23. csoport
Vezetője: Fekete Csaba


A Munkacsoport fő célja az energiaháztartást szabályozó központi idegrendszeri neuron hálózatok anatómiájának és fiziológiájának megértése.

Farmakológiai, anatómiai, elektrofiziológiai, genetikai és molekuláris biológiai eszközök felhasználásával vizsgálják (1) a hypothalamus-hypophysis-pajzsmirigy (HHP) tengely centrális szabályozását fiziológiás és patofiziológiás állapotokban; és (2) az energiaháztartás centrális szabályozásában résztvevő neuronhálózatokat.

  1. A munkacsoport HHP tengely centrális szabályozását vizsgáló kutatásai tanulmányozzák a hypophysiotrop thyrotropin-releasing hormon (TRH) termelő idegsejtek idegi inputjainak eredetét és TRH sejtekre kifejtett hatását. A Laboratórium vizsgálja a hypophysiotrop TRH sejtek integrációját az energiaháztartást szabályozó neuronális hálózatba és tanulmányozza az alacsony T3 szindróma kialakulásáért felelős központi idegrendszeri mechanizmusokat. A neuronális inputok szerepének vizsgálata mellett a tanulmányozzák a tanycyták, egy speciális hypothalamikus glia sejttípus, szerepét a HHP tengely szabályozásában. E célok elősegítése érdekében a Munkacsoport előállított egy eszközkészletet, ami elősegíti HHP tengely centrális szabályozásának vizsgálatát: előállítottak különböző fajokban termelt TRH és proTRH antitesteket, in situ hybridizációhoz próbákat és létrehoztak TRH-IRES-tdTomato és TRH-IRES-Cre transgenikus egérvonalakat.
  2. Az energiaháztartás centrális szabályozásának megértését célzó kísérletekben a Munkacsoport éhezést követően újratáplált állatokat használ jóllakottság modellként. Ezen újratáplált állatokban feltérképezik az újratáplálás hatására aktiválódó idegsejtcsoportok anatómiai és funkcionális kapcsolatrendszerét és tanulmányozzák az egyes újratáplálás során aktiválódó pályák szerepét az energiaháztartás szabályozásában.

Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Munkatársak:

NévBeosztás
Fekete Csabatudományos tanácsadó, csoportvezető
Farkas Erzsébettudományos segédmunkatárs
Kádár Andreatudományos munkatárs
Péterfi Zoltán Attilatudományos munkatárs
Stiftné Szilvásy-Szabó Anetttudományos segédmunkatárs
Varga Edinatudományos segédmunkatárs
Simon Ágnesasszisztens
Venczel AlexandraTDK hallgató