Központi Víruslaboratórium

Vezetői: Varga Viktor és Sümegi Máté


A vírusok fenmaradásának egyik alapfeltétele az információt hordozó örökítőanyag gazdasejtbe juttatása. Erre a célra az evolúció számos, bámulatosan körmönfont stratégiát érlelt ki, így a vírusok képesek a legkülönfélébb sejtek átprogramozásásra. Ilyen stratégiák egyes megoldásaiból építkeznek a virális alapú génmanipulációs rendszerek. A vírus vektorok lehetővé teszik a génmanipulációs szempontból nehezen kezelhető emlős központi idegrendszer gyors, olcsó és alacsony technológiai küszöbű genetikai megváltoztatását.

Az virális vektorok elmúlt évtizedes sikere tisztán mutatja, hogy jelentőségük rendkívüli. A DNS és vektorpreparálási eljárások és főként az ezzel kapcsolatosan elérhetővé vált szolgáltatások fejlődésével eljutottunk oda, hogy az idegrendszert befolyásoló genetikai beavatkozásokhoz ma már nincs szükségünk évekre. A genetikai manipuláció könnyen elérhetővé vált a biológia más területeinek művelői számára.

Kísérletező és a kísérleti állat nem állnak mesze egymástól a sejtek és gének szintjén. Továbbá, a virális vektorok által használt fehérje- és nukleinsav-motívumok akár állati vagy emberi betegségeket okozó vírusokból is származhatnak. Könnyű belátni hogy, ezen technológiák munkavédelmi veszélyekkel járhatnak. Intézetünk nagy hangsúlyt fektet az itt folyó alacsony rizikójú eljárások biztonságos infrastruktúrális feltételeinek megteremtésére. Ennek érdekében két különböző besorolású központi víruslaboratóriumot is működtet.


Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Egységek:

BSL1/ABSL1 víruslabor

NévBeosztás
Varga Viktorlaborvezető, tudományos főmunkatárs
Papp Editoperatív vezető, tudományos munkatárs

BSL2/ABSL víruslabor

NévBeosztás
Sümegi Mátélaborvezető, tudományos munkatárs