Magatartásélettan és Stressz

71. csoport
Vezetői: Zelena Dóra


Kutatásaink középpontjában a humán betegségek különféle laboratóriumi modelljei állnak mind a neurobiológiai háttér felderítése, mind új gyógyszerek kifejlesztése céljából. Különösen a stresszhez kapcsolható pszichopatológiai elváltozások érdekelnek minket. Annak érdekében, hogy minnél pontosabba tudjuk modellezni a klinikai problémákat, számos új modellt is kifejlesztettünk.

A csoport multodiszciplináris kutatásokat folytat nagy transzlációs értékkel. Kísérleti alanyaink laboratóriumi egerek és patkányok, de kollaborálunk humán vizsgálatokat folytató csoportokkal is. Ezen együttműködés főként a poszttraumás stresszzavarra (PTSD) irányul. Részletes magatartási fenoípizálás mellett endokrinológiai módszerekkel követjük a stresszorok homronális következményeit. A stressz-okozta autonóm idegrendszeri elváltozásokat in vivi biotelemtriás módszerrel tanulmányozzuk. Az agyi mechanizmusok feltárására immunohisztokémiát, PCR-t valamint opto- és farmakogeneitkai módsezreket és epigenetikai megközelítést alkalmazunk. Újabban figyelmünk a hipotézis mentes vizsgálatok felé fordul a glikobiológia és metabolomika területén. Végül az általunk feltárt neuronális kapcsolatokon, mechanizmusokon alapuló gyógyszeres kezelés lehetőségeit viselkesésfarmakológiai módszerekkel vizsgáljuk. A csoport számos helyi vagy külső megrendelő által támogatott gyógyszerfejlesztési projektben is részt vesz.

Ezen irányvonalak mentén jelenleg az alábbi három fő kutatási témán dolgozunk:

  1. PTSD érzékeny és ellenálló patkányok glikom profiljának feltérképezése, és összehasonlításuk humán PTSD betegekkel
  2. A medián és dorzális ráfe magok szociális viselkedésben betöltött szerepének tanulmányozása Cre- egerek, opto- és farmakogenetikai technikák alkalmazásával
  3. Az agresszív viselkedés prefrontális, hipotalamikus és amigdaláris kontrolljának megismerése

Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Munkatársak:

NévBeosztás
Zelena Dóracsoportvezető, tudományos főmunkatárs
Haller Józseftudományos tanácsadó
Bodóné Sipos Esztertudományos munkatárs
Gyimesiné Pelczer Katalinasszisztens
Török BibiánaPhD hallgató
Manon BellardieTDK Hallgató
Fazekas CsillaTDK hallgató
Horváth Hanga RékaTDK hallgató
Szóllóssy-Csoma BálintTDK hallgató