Molekuláris Farmakológia

11. csoport
Vezetője: Sperlágh Beáta


Az ATP az élővilág egyik legsokoldalúbb molekulája: szerepe a sejtek "energiavalutájaként" és a genetikai anyag építő köveként közismert, emellett a sejtek közötti információátvitel egyik fontos jelátvivő molekulája. Ez utóbbi funkcióját specifikus jelfelismerő molekulák, az ionotróp P2X és a metabotróp P2Y receptorok közvetítik. Kutatócsoportunk fő célkitűzése az ATP jelátviteli szerepének megértése a fiziológiás és kóros idegi információfeldolgozásban és ezáltal új gyógyszercélpontok azonosítása idegrendszeri betegségek kezelésére. A purinerg jelátvitelt többszintű, integrált módon tanulmányozzuk, beleértve az ATP felszabadulásának valamint az ATP és egyéb purinok által közvetített pre- és posztszinaptikus hatások vizsgálatát; a purinerg receptorok szerepének feltérképezését fiziológiás körülmények közt és idegrendszeri betegségek állatkísérletes modelljeiben.

A P2 receptorcsaládon belül érdeklődésünk fókuszában két receptor áll, melyek kutatásaink fő irányát is meghatározzák:

  1. A P2X7 receptor, amely egy nem szelektív kationcsatorna, a P2X receptorok családján belül különleges, egyedi tulajdonságokkal bír. A P2X7 receptorok aktiválása fokozza a neurotranszmitter felszabadulást az idegvégződésekből és a gliasejtekből, de része az NLRP3-inflammaszóma jelátviteli útvonalnak is, amely a veleszületett immunválasz gyulladásos immunválasszá történő átalakításáért felelős. A P2X7 receptorokat csak magas ATP koncentráció aktiválja, ezért fiziológiás körülmények között „csendben vannak”, de számos kórállapot során aktiválódnak, amely lehetőséget nyújt szelektív befolyásolásukra. Jelenlegi kutatásaink a P2X7 receptor skizofréniában, autizmusban és egyéb pszichiátriai zavarokban betöltött szerepét célozzák.
  2. A P2Y12 receptor, amely egyedülállóan a P2 receptorok közül, a klinikumban már széles körben alkalmazott, a mortalitást is csökkentő trombocita aggregáció-gátló gyógyszerek molekuláris célpontja. A legújabb kutatások tükrében a vérlemezkéken és a központi idegrendszeri mikroglia sejteken kifejeződő P2Y12 receptoroknak az idegrendszer gyulladásos állapotaiban, valamint a fájdalom szabályozásában is fontos szerepe van.

Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

A csoport angol nyelvű honlapjának elérhetősége: www.sperlaghlab.hu

Munkatársak:

NévBeosztás
Sperlágh Beátatudományos tanácsadó, címzetes egyetemi tanár, csoportvezető
Baranyi Mária tudományos munkatárs
Gölöncsér Flóratudományos segédmunkatárs
Otrokocsi Lillatudományos segédmunkatárs
Stefano CaloviPhD hallgató
Tóth AdriánPhD hallgató (nem KOKI alkalmazásban)
Bekő KatinkaPhD hallgató (nem KOKI alkalmazásban)
Koványi BencePhD hallgató (nem KOKI alkalmazásban)
Borza Mónikaasszisztens