Orvosi Géntechnológiai Részleg

Vezetője: Szabó Gábor


Az Orvosi Géntechnológia Részleg (OGR) az intézet szakmailag önálló, részben saját gazdálkodást is folytató állat- és géntechnológiai szolgáltató és kutató-fejlesztő egysége.

Az OGR egy a genetikailag módosított (GM) egerek tartására és tenyésztésére alkalmas, nagyrészt egyedi szellőztetett-ketrec technológiát alkalmazó nagykapacitású ”kórokozómentes” (SPF-specified pathogen free)- és főleg a kutatók által használt „közel kórokozómentes”(MD-minimal disease) kísérletes állatházat, egy konvencionális befogadó állomást és egy géntechnológiai egységet foglal magába. Ez utóbbi az SPF térben található mikroinjektáló laboratóriumból, genotipizáló- és molekuláris biológiai laboratóriumokból áll.

A sokoldalú szakmai tevékenységük szinte lefedi a teljes állati géntechnológiai palettát. Ez magába foglalja: genetikailag módosított (GM) egerek exportját/importját, embriótranszferen és mesterséges megtermékenyítésen (IVF) alapuló rederiválással történő kórokozó-mentesítésüket; teljes állatházak kórokozó-mentesítésését és újratelepítését; GM kolóniák alapítását, fenntartását, tenyésztésüket és genetikai keresztezésüket komplex modellek előállítása céljából; GM-vonalak archiválását fagyasztott embrió és sperma formájában, DNS alapú genotipizálásukat és nem utolsósorban genetikailag módosított egérmodellek előállítását DNS-mikroinjektáláson alapuló technológiával.

Ez a nagy hozzáadott értéket képviselő, folyamatosan fejlesztés alatt álló technológiai-sor az országban máshol nem áll rendelkezésre. A fenti technológiák mindegyike szolgáltatás formájában a teljes kutatói közösség rendelkezésére áll.

Az OGR állat- és géntechnológiai tevékenységével segíti az akadémiai és egyetemi felfedező kutatásokat és az ipar kutató-fejlesztő tevékenységét.


Részlet a 2015-ös intézeti ismertetőből.

Munkatársak:

NévBeosztás
Bartosek Katalinlaborállat-technológus
Becsey BalázsOGR gondnok
Dobos Ágnestudományos műszaki ügyintéző, géntechnológus
Erdélyi Ferenctudományos munkatárs, részleg üzemeltetés vezető
Erdélyi Zsuzsannatudományos műszaki ügyintéző, géntechnológus
Geszlerné Ecsédi Márialaborállat-technológus
Hajdu Józsefnélaborállat-technológus
Katarova Zójatudományos főmunkatárs
Kaziné Szücs Márialaborállat-gondozó
Kis Zitalaboratóriumi asszisztens
Kovács Katalintudományos műszaki ügyintéző, embriológus
Kun Pálmalaborállat-gondozó
Máté ZoltánPhD hallgató
Máthé Adriennlaborállat-gondozó
Ménessy Miklóslaborállat-gondozó
Nagy Alexalaborállat-technológus
Szabó Gábortudományos főmunkatárs, részlegvezető
Tótha Miklóslaborállat-gondozó
Ujjobbágyné J. Tündelaborállat-gondozó