A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium (Pharmalab)

2022. november 10. csütörtök

   

 
 

 

 

 

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium (Pharmalab) egy négy pillérből álló kutatási portfólióra építkező kutatási hálózat. Ezek a területek tükrözik a Magyarországon, illetve a fejlett világban széles populációt érintő  terápiás indikációkat.

A megvalósítás eredményeképpen a négy pillérből álló program a molekuláris onkológia, a neurofarmakológia, a biotechnológia és a gyógyszerfejlesztési technológia területén válaszol a 21. század gyógyszerkutatási és fejlesztési trendjeire, követelményekre és a társadalom részéről jelentkező fokozott igényekre.

 

A projekt konzorciumi formában valósul meg, ahol a konzorciumvezető a Természettudományi Kutatóközpont, míg a konzorciumi tagok: a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Kísérleti és Orvostudományi Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem.

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Molekuláris Farmakológiai kutatócsoportja a Neurofarmakológia Pillér keretében végez kutatásokat. A  pillér fő célja az idegrendszeri gyulladásos és degeneratív mechanizmusokkal kapcsolatos kutatások végzése, új molekulák szintézise, fejlesztése, már forgalomban lévő gyógyszerek új indikációs területeinek kiaknázása, szűrővizsgálatok kidolgozása transzlációs modelleken, humán MR biomarker kutatás és a betegségcsoporttal kapcsolatos klinikai minták és adatok feldolgozására alkalmas módszertan kutatása.  A KOKI-ban végzett kutatások a P2Y12 receptorra fókuszálnak: agyi betegségek állatkísérletes modelljeiben, a gyógyszerkutatás és a neurobiológia legkorszerűbb technikáit alkalmazva olyan új terápiás megközelítések kifejlesztése a cél neurodegeneratív és gyulladásos hátterű agyi megbetegedésekben, amelyek támadáspontjai a purinerg, ezen belül a mikroglia sejteken kifejeződő P2Y12 receptorok.

 

A projekt azonosítószáma: RRF-2.3.1-21-2022-00015

A projekt időtartama: 2022.03.01.- 2026.02.28.

Projekt összköltsége: 5.45 Mrd Ft / 5 év

ELKH KOKI támogatási összege: 193 M Ft / 5 év (100%)

Kapcsolat:

Németh Zoltán, projektmenedzser TTK, nemeth.zoltan@ttk.hu
Ungváriné Dr. Winkler Zsuzsanna, projektmenedzser ELKH KOKI, winkler.zsuzsanna@koki.hu

<< Vissza