Ha egy pszichológia könyvet olvasnál életedben: Donald O. Hebb - A pszichológia alapkérdései

2022. december 5. hétfő

Egy agyműködésről szóló blog #könyvajánló rovatát nem lehet mással kezdeni, mint Donald Olding Hebb kanadai pszichológus, magyarul is számos kiadásban megjelent könyvével: „A pszichológia alapkérdései”-vel. A könyvet gimnazistaként olvastam, meghatározó élmény volt, és gyanítom jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az agy kutatására adjam a fejem.

De miért is ajánlgatom egy modern tudomány eredményeiről szóló blogban egy múlt századi szerző könyvét? Mert időtálló alapműveket írt. Hebb 1949-ben megjelent könyve, „The Organization of Behaviour” (A Viselkedés Szerveződése), többek szerint is „A fajok eredete” mellett a biológia második meghatározó könyve. A könyvben megfogalmazott gondolatokkal hidat épített a pszichológia és a biológia között, ezzel egyik megalapozója volt a neuropszichológia tudományágának. Az akkor új, mára már az agykutatók, biológusok és pszichológusok zöme által elfogadott nézet szerint, a pszichológiai jelenségeknek és folyamatoknak, elménk működésének, mérhető biológiai folyamatok az alapjai. Ezzel a dualista filozófia ellen érvel, hangsúlyozva hogy az agy és a tudat nem két külön dolog, hanem az agy az a hardware amin a tudat software-e, programja fut. Ő is abba a klubba tartozik, akiknek tagjai nem kaptak Nobel-díjat, pedig megérdemelték volna.

 

A könyvet, amit itt ajánlok, Hebb egyetemi hallgatóknak írta, de előszavában megjegyzi, hogy ha egy érdeklődő laikus életében egyetlen pszichológia könyvet olvasna el, akkor ez egy remek jelölt erre a célra. Fordításakor (1975-ben) a magyar volt a tizedik nyelv amire lefordították. A Szerző, jó kutató módjára, sosem egyetlen elméletről ír, hanem mindig több hipotézist említ, hangsúlyozva, hogy a tudomány majd a tények alapján választ. A könyv a tanulás fajtáiról és folyamatairól szóló fejezetekkel indul. Hebb-nek a tanulás elemi folyamatainak felderítésében meghatározó szerepe volt. Ő fogalmazta meg a, már többek között Pavlov által is kapisgált szabályt, miszerint ha két idegsejt aktív a közöttük levő kapcsolat erőssége megnő. Ez a folyamat a társításos (asszociatív) tanulás alapja, és Hebb-szabálynak hívják. A későbbi fejezetek a klasszikus pszichológiakönyvek tagolásában (motiváció, emóció, percepció, nyelv) folynak, de ezek is erős biológiai alapokon nyugszanak.

 

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, a legjobb forrásból és igen jó szemlélettel ismerkedhet a pszichológiával!
Egy internetes kereséssel 2000 Ft alatt megszerezhető egy antikvár példány. Kérjétek ezt Karácsonyra!

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!