Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB)

2022. november 16. szerda

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése az MI területén. A MILAB 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy forráskoncentráció és -multiplikáció által Magyarországot helyzetbe hozza napjaink egyik legfontosabb K+F+I területén, egyaránt erősítve az alapkutatási, az alkalmazott kutatási és az innovációs tevékenységet, azok szinergiáját és eredményességét, valamint elősegítve hazánk bekapcsolódási esélyét országhatárokon átívelő megaprojektekbe.

 

A MILAB a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet vezetésével és további tíz konzorciumi tag (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Széchenyi István Egyetem, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Kincstári Informatikai Nonprofit Felelősségű Társaság) részvételével valósul meg.

 

A munka hat fontos MI területre fókuszál: (1) Az MI alapjai; (2) Gépi látás és érzékelés; (3) Nyelvtechnológia; (4) Orvosi, egészségügyi alkalmazások; (5) Biztonság és személyes adatok védelme; (6) Intelligens gyártás, logisztika, távközlés, IoT.

 

A KOKI részvétele a MILAB projektben


A mesterséges intelligencia és az idegtudományok között gyümölcsöző kétirányú kölcsönhatás figyelhető meg: egyrészt az agyműködéssel kapcsolatos ismeretek már jó ideje hasznos inspirációt jelentenek mesterséges tanuló algoritmusok tervezéséhez, másrészt az utóbbi időben egyre nagyobbá és komplexebbé váló neurobiológiai kísérletes adathalmazok elemzésében egyre inkább nélkülözhetetlenné válnak a gépi tanulás és az MI módszerei. A KOKI, mint idegtudományi alapkutatással foglalkozó kutatóintézet, mindkét területen hozzájárul a MILAB keretében folyó munkához, elsősorban az alapkutatási és az egészségügyi alprojektekben.


Jelenleg az intézet négy kutatócsoportja részesül támogatásban a MILAB keretében:

 

-    Agykéreg Kutatócsoport
-    Thalamus Kutatócsoport
-    Rendszer-neurobiológia Kutatócsoport
-    Kéreg Alatti Moduláció Kutatócsoport


A projekt azonosítószáma: RRF-2.3.1-21-2022-00004
A projekt időtartama: 2022.03.01.- 2025.06.30.
Projekt összköltsége: 9 439 666 600 Ft
ELKH KOKI támogatási összege: 443 200 000 Ft
 
Kapcsolat:

 

Káli Szabolcs, intézeti projekt-koordinátor, KOKI, kali.szabolcs@koki.hu
MILAB Projektiroda, SZTAKI, milab@sztaki.hu

<< Vissza