Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium

2022. július 27. szerda

Az idegrendszert érintő betegségek világszerte a fogyatékosság és munkaképtelenség vezető okai. Az idegrendszeri fejlődési zavarok élethosszon át tartó terhet jelentenek a betegek és a társadalom számára. A Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) ezekre a gazdasági-társadalmi kihívásokra kíván választ adni.

 

A TINL küldetése, hogy számos fejlődésbeli illetve felnőttkori idegrendszeri zavart érintő kutatás (a molekuláris folyamatoktól az emberi viselkedés vizsgálatáig) eredménye hatékonyan segítse elő az idegrendszert érintő betegségek megelőzésének illetve kezelésének módszertani javítását.



A TINL a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, és még további hat konzorciumi tag (ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, ELKH Természettudományi Kutatóközpont, ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Richter Gedeon Nyrt.) együttműködésével valósul meg.

 

Két fő tématerülete:

  1. Idegrendszeri fejlődési zavarok
  2. Felnőttkori idegrendszeri zavarok

 

Intézetünk, az ELKH KOKI az Idegrendszeri fejlődési zavarok (IFZ) program megvalósításában vállal kiemelkedő szerepet.

Az IFZ program célja a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértése, és ennek révén új diagnosztikai és intervenciós lehetőségek fejlesztése. A program magába foglalja például az újszülöttkori hypoxiás agykárosodás, az autizmus spektrumzavar, és a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar vizsgálatát. A kutatás fókuszában áll még a gyermekkori szociális környezet zavarainak, a gyulladásos folyamatok és az endokrin mechanizmusok szerepének vizsgálata korai idegrendszeri károsodás kialakulásában.

A kutatási program ötvözi a KOKI világszínvonalú módszertani lehetőségeit és transzlációs experimentális modelljeit a hazai betegellátásban meghatározó szerepet játszó neonatológusok, gyermekpszichiáterek és pszichológusok kutatásaival, innovatív fejlesztők közreműködésével. Így lehetőség nyílik arra, hogy a korai idegrendszeri károsodás következtében kialakuló betegségek hátterében álló molekuláris-celluláris-hálózati mechanizmusokat nagy felbontású anatómiai, élettani, képalkotó és viselkedésbiológiai módszerekkel azonosítsuk, elősegítve új terápiás célpontok kijelölését és prediktív diagnosztikai lehetőségek kifejlesztését.

A projekt azonosítószáma: RRF-2.3.1-21-2022-00011

A projekt időtartama: 2022.06.01.- 2026.02.28.

Projekt összköltsége: 5.3 Mrd Ft / 4 év

ELKH KOKI támogatási összege: 1.8 Mrd Ft / 4 év (100%)

 

Kapcsolat:

Kozma József, projektmenedzser PTE, kozma.jozsef@pte.hu

Ungváriné Dr. Winkler Zsuzsanna, projektmenedzser ELKH KOKI, winkler.zsuzsanna@koki.hu

 

<< Vissza