A Rendszergazdák

2021. június 10. csütörtök
Címkék: Hírek

Manapság sokan panaszkodnak amiatt, hogy soha ilyen gyorsan nem haltak ki szakmák, foglalkozások. Ez tény, ahogy az is, hogy szinte ugyanilyen gyorsan születnek újak, és ezek egy része nem csak új, de nélkülözhetetlen. Harminc éve hányan tudták vajon, ki-mi az az IT?

A KOKI igazán nem tartozik a nagy intézetek közé, hiszen a különféle állásokban hivatalosan alkalmazottak számához a TDK és PhD hallgatók száz feletti létszámát is hozzáadva sem lehetünk többen úgy 350-nél. Ennyi embert arcról-névről ismerni azonban már nem kis feladat, így mindössze az lenne elvárható, hogy mindenki köszönjön a másiknak, ha aznap először találkoznak. De most nem ennek meglétéről vagy hiányáról van szó, hanem azokról, akiket, bár se az igazgatósághoz nem tartoznak, így illik megismerni, se nem portások, akikkel ötnaponta találkozhatunk, mégis mindenki névről ismer, több alkalommal és több ügyben is felkeres.
Ők a mi rendszergazdáink, Kovács Attila és Bucsánszki Miklós. Mondhatnám, a fiúk az ötödiken, de ilyesmi mégsem lenne illendő, hiszen több gyerekes családapákról van szó. Főképp pedig azért nem, mert akik munkája, hozzáértése oly mértékben befolyásolhatja napi munkánk sikerességét, mint az övéké, mindenképp megérdemelnek némi tiszteletet.

- Hogyan - mikor kerültetek a KOKI-ba?

BM (Bucsánszki Miklós)
- 2002. január 1-jén kerültem a KOKI-ba. Előző munkahelyem az a Varga Budapest Rajzfilmstúdió volt, ahol többek között a Mr. Bean, Peppa Pig, Angelina balerina rajzfilmek készültek. Korábban együtt dolgoztam Scaricamazza Giuseppe-vel, aki Makara Gábor javaslatára már 2001 nyarától a KOKI informatikusa (IT) lett, és szüksége volt megbízható segítségre. Idehívott, és azóta itt vagyok.

KA (Kovács Attila)
- 2008 augusztus végén jöttem a KOKI-ba dolgozni. Több helyre is jelentkeztem, és többek között az azóta hírhedté vált Questor-ba is felvettek volna. Szerencsére úgy éreztem, hogy a KOKI-ban jobb helyem lesz.

- És mi az, ami azóta is itt tartott-tart Titeket?

BM
- A sokszínű és sokrétű feladat, az állandóan megújuló kihívások!

KA
- Én is emiatt szeretek itt dolgozni. Megvan az az informatikai környezet, ami állandó kihívások elé állít, mindig van valami, ami fejlesztést igényel, és el lehet róla gondolkodni.

- Az egység vezetője Attila, de hogyan osztjátok meg a feladatokat?

KA
- Az én fejemben a munkamegosztás úgy néz ki, hogy Miklós a felhasználói problémákért felel, emellett a beléptetőrendszerért, míg én az informatikai rendszerért és amit ez még jelent. Persze vannak átfedések, és be is segítünk egymásnak, ha szükség van rá, de ez a fő irány.

- Mi a munka legjobb része számotokra?

BM
- A megújuló kihívások, az új rendszerek megtervezése, felépítése, üzemeltetése.

KA
- Nagyon jó dolognak tartom, hogy a felhasználók zöme meg szeretné érteni a problémákat, és emellett az esetleges hibák pontos okára is kíváncsi. Ez azt is jelenti, „mellébeszélésre” nincs lehetőség.

- Van olyan, amit jobb lenne, ha másképp csinálhatnátok?

KA
- Nem a legjobb, hogy a sok különböző használatban levő program miatt nem lehet egy egységes és szigorú számítógéphasználati szabályozást bevezetni. Ha rajtam múlna, még az USB drive használatát is tiltanám, mert ennek van egy elég jelentős biztonsági kockázata.

- Mennyire és miben dönthettek önállóan, milyen a kapcsolat ebben a tekintetben az intézet vezetőségével?

KA
- Szerencsésnek érzem magam, mert amit eddig igazán szükséges volt megvalósítani, arra vagy az Intézettől kaptunk, vagy valamilyen más forrásból mindig tudtam pénzt keríteni. Mai napig emlékszem a legelső beszerzésemre. A vezetőség elé álltam az általam javasolt 3 megoldással. Nem kis meglepetésemre, az olcsó-közepes-drága lehetőségből nem a legolcsóbb lett kiválasztva!

- Ha már itt tartunk: mi a véleményetek a KOKI gépparkjáról, és ezzel kapcsolatban a felhasználók hozzáértéséről?

BM
- Kifejezetten jók a kutatói/asszisztensi gépek. A felhasználóknak pedig szerintem nem a gépekhez kell érteniük, hiszen arra itt vagyunk mi (az IT), hanem az általuk alkalmazott szoftverekhez.

KA
- Általánosságban a KOKI számítógépparkja igen jó, de azt hiszem, nem is lehetne máshogy használni azokat az eljárásokat, melyek az Intézetben előfordulnak. Persze vannak kivételek, főleg a régebbi programot használó műszerek esetében, de ezeknek a száma elenyésző. Ezt jól mutatja, hogy 229 Windows10, 63 darab Windows7, mindössze öt Windows8 és egyetlen Windows XP van az WSUS szerverben. Ennél ugyan valamivel több XP üzemel még, csak azok már valamilyen oknál fogva nem részei a rendszernek, mert pl. nincsenek a hálózaton.

- Okoznak-e gondot a régi, más operációs rendszerrel működő gépek, melyeket azért nem lehet leselejtezni, mert olyan programok vannak rajtuk, melyekre ma is szükség van, és az új operációs rendszer alatt nem futnak?

BM
- Igazából majdnem minden problémára van megoldás. Általában az helyzet, hogy nem feltétlenül akarnak, vagy pályázati pénz hiánya miatt nem tudnak új gépekre és szoftverekre áldozni, ezért használják a régi, jól megszokott szoftvert és gépet.

- A felhasználók közül többen is magasszintű számítástechnikai-programozói ismeretekkel rendelkeznek. Ez mekkora segítséget jelent nektek?

KA
- Ennek örülünk, de fontosabb, hogy a többi felhasználó hozzáértése is átlagon felülinek tekinthető. Azt hiszem, ma már ez is hozzátartozik a kutatói munkához.

- A különböző korosztályokat tekintve nagy különbséget tapasztaltok?

BM
- Nem érzek igazából különbséget idősebb és fiatalabb felhasználók között. Van olyan idősebb kollégánk, aki napi szinten követi a legújabb, legmodernebb informatikai eszközök és technikák megjelenését - pedig (saját szavaival jellemezve) "már ő sem egy mai gyerek".

KA
- Azt gondolom, hogy a fiatalabbaknak jobban megy a számítástechnika. Ehhez valószínű az is hozzájárul, hogy az egyetemeken is nagyobb hangsúlyt fektetnek ennek oktatására.

- Minden csoportban van egy bizonyos számítástechnikai feladatkörrel megbízott kutató, a lokál-adminisztrátor (LA). Miért került sor ennek kialakítására? Sok terhet levesznek a vállatokról?

BM
- A csoportonkénti megbízott, röviden csak "lokáladmin", csoportja gépein rendszergazda jogosultsággal bír. Feladatkörébe tartozik az egyszerűbb beállítások, szoftvertelepítések elvégzése, és azért is felelősséggel tartozik, hogy csak jogtiszta programok legyenek a csoport számítógépein.
Ez az LA rendszer a KOKI-ban azért alakult ki, mert sok-sok olyan apró gond megoldására, mint például a nem is ritka papírelakadás egy nyomtatóban, egy kihúzódott egércsatlakozó visszaillesztése és hasonlók, addig minket hívtak. Hivatalosan pedig minden feladatot, amit mi végzünk el, előbb be kell jelenteni a számítógépes szolgáltatói felületen. A megoldás emiatt egyrészt hosszadalmasabb, másrészt a csoportnak fizetnie is kell a szolgáltatásért.

KA
- Ha a lokál-adminisztrátorok nem lennének, mostanra már egészen biztosan nem bírnánk el a felhasználói problémákkal. Már csak azért sem, mert minden csoportban van legalább 1-2 olyan alkalmazás, amit csak az adott csoport használ. A lokáladminisztrátoroknak hála, nem kell mindent nekünk tudni.

- Olyan feladatokkal, amit egy lokál-adminisztrátor is meg tudna oldani, akkor már nem is keresnek titeket?

KA
- Ha néha elő is fordul, soha nem felejtjük el, hogy a lokális adminisztrátor is kutató, így nem mindig ér rá. Szívesen segítünk már csak azért is, mert az sem biztos, hogy tudja az adott problémára a megoldást, annak ellenére, hogy mi azt gondoljuk.

- Nem is olyan régen, részletes leírást kapott mindenki az otthoni munkavégzést, távoli hozzáférést biztosító Open VPN használatáról. De kaptunk ilyet a Teams videókonferencia programról, és ezt megelőzően más programokról is. Mennyire vált be az ilyen programismertetés, távoktatás?

BM
- Erről inkább a felhasználókat kell megkérdezni :-) de szerintem nem volt gond a távoli használattal, mindenki megfelelően tudta használni a kérdéses szoftvereket.

KA
- Szerintem bevált a részletes dokumentációk írása. Ha nem így lenne, nem is készíteném ezeket el.

- Végül hadd tegyek fel egy témába vágó, mégis személyes kérdést. Melyik a kedvenc gépetek vagy programotok, és ha a pénz nem lenne akadály, milyen gépet-rendszert vennétek magatoknak és miért?

BM
- Nagyon elégedett vagyok pár éves Apple táblagépemmel, és a 6 éves notebook számítógépemmel. Mivel nem játszom játékprogramokkal, erőforrásigényes programokat otthon nem használok, stb., nincs szükségem más, akár nagy teljesíményű számítógépre.

KA
- Egy olyan program van, amit minden gépre, a sajátomra is feltelepítenék. Ez a Symantec Endpoint Protection, mely szerencsére a gépek többségére fel is van telepítve.
Jobb lenne, ha szigorúbb szabályozást tudnék beállítani itt is, de ettől függetlenül, amióta ezt használjuk, nem emlékszem vírusfertőzésre.
A zsarolóprogramok (ransomware) azonban sajnos nem tekinthetők annak, bár a KOKI-ra, ahogy minden szervezetre, ezek jelentik a legnagyobb veszélyt. A ransonware nem épül be más programokba vagy fájlokba, és nem is reprodukálja magát, ahogy a számítógépes vírusok, hanem csak lefut, és titkosítja a meghajtókpn (a felcsatoltakon is) levő adatokat. Azt, hogy milyen adatokat titkosít, a zsarolóprogram fajtája határozza meg. Elég nehéz védekezni ellene, mert bármilyen formában érkezhet. Jöhet egy számlában vagy egy csomagkövetési tájékoztatóban, is. Mindig azt kell mérlegelni, hogy a feladó valós-e, és várunk-e hasonló levelet. A zsarolóprogram ellen csak mentéssel lehet védekezni, de a beépített (snapshot) mentések nem erre nem alkalmasak, mert a kód ezeket távolítja el legelőször.

Az internetes tartalmakhoz való hozzáférést korlátozó, illetve szűrő alkalmazások telepítését szintén nagyon fontosnak tartom. Ilyen Android operációs remdszer esetében a Google Family Link, illetve a Microsoft operációs rendszernél (MS) a Screen Time nevű program.
Ezek alkalmazásával azt hiszem, az intézet minden kisgyerekes szülője egyetért.