Felelősség a talentumért

2022. február 21. hétfő
Címkék: Hírek

Talentumos ember, mondták régebben kiváló tehetségekre, függetlenül attól, miben voltak kiemelkedően jók. Schwarcz Anett PhD hallgató is talentumos, elsősorban tehetsége jogán, másrészt, mivel elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Ösztöndíját.

Talentumos ember, mondták régebben kiváló tehetségekre, függetlenül attól, miben voltak kiemelkedően jók. Schwarcz Anett PhD hallgató is talentumos, elsősorban tehetsége jogán, másrészt, mivel elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Ösztöndíját.

A divat a szavakra, kifejezésekre is vonatkozik és nem kivétel ez alól a talentum szó használata sem. Ma leginkább tehetségpártoló alapítványok nevében találkozunk vele, a közbeszédből kikopott, és nem szolgál már se mérték - se pénzegységként se Irakban, se Kuvaitban, pedig ezek az országok helyezkednek el az ősi Mezopotámia területén, ahonnan aztán az ókori görög városállamokig és Rómáig elterjedt. A suméroknál még egy köbláb (28,317 l) víz tömegét jelentette, azaz 28,3 kg-ot. Az utódállamokban az aranyból vagy ezüstből készített talentumok 40-60 kg-ot nyomtak, míg a legelterjedtebb görög talentum, az attikai esetében már csak 26,2 kg-ot, de mint pénz, mindenképp hatalmas értéket jelentett. Olyan nagyot, amelynek megszerzésére sokaknak egy egész élet munkájával sem volt esélye. Egy római katona napi zsoldja egy ezüst denarius volt, így ha mindig alkalmas volt is szolgálatra, ha mindennap valóban meg is kapta volna zsoldját, akkor is több, mint 26 évet kellett szolgálnia, hogy összesen egy ezüsttalentumnyi összeget keressen. Emiatt is lett olyan nevezetes pénzegység, mely a Bibliába is bekerült, ami nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy el ne felejtsük a köblábbal együtt. Az a talentumokról szóló Bibliában olvasható példázat pedig, ami a kiválóan tehetséges emberek esetében még könnyebben érthető, arról szól, hogy aki talentumot kap, annak élnie kell vele, használnia, forgatnia kell, hogy hasznot hozzon, még több legyen belőle.

Egy alapítvány, mely nevének épp a Talentumot választja, minden bizonnyal egyetért ezzel. Épp azért segíti díjazottjait, hogy arra a tevékenységre, munkára tudjanak fókuszálni, amiben a legjobbak, hogy elérhessék a tehetségükhöz képest legtöbbet.
Richter Gedeon, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője, az első magyarországi gyógyszergyár megalapítója, kiemelkedően tehetséges ember volt gyógyszerészként és üzletemberként is. Igen valószínű, hogy helyeselné a nevét viselő Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott „Talentum Alapítvány" célját, mely 2020-tól meghirdette a Richter Talentum Kiválósági PhD. ösztöndíjat, melyre az állami ösztöndíjban részesülő, kiemelkedő eredményt felmutató fiatalok pályázhatnak. Intézetünkben pedig azzal érthet egyet mindenki, aki Schwarcz Anettet ismeri, hogy helyes döntés volt őt is a támogatottak közé választani.

- Honnan, hogyan értesültél erről a lehetőségről?

- Témavezetőim, Dr. Dénes Ádám, Dr. Cserép Csaba és Dr. Pósfai Balázs hívták fel a figyelmem a Richter Gedeon NyRt. Talentum Alapítványa által meghirdetett ösztöndíj lehetőségére, és nagyon hálás vagyok nekik, hogy a jelentkezésben is segítettek. Az ösztöndíj az államilag finanszírozott PhD képzésben résztvevő hallgatók kutatómunkáját minimum 2 évig támogatja, de a támogatás a Kuratórium döntése alapján a PhD képzés végéig meghosszabbítható.

- Te mikortól élvezheted, hogy "talentumos" PhD hallgató vagy?

- 2021-ben, friss PhD hallgatóként részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy én is bekerülhettem azon hallgatók közé, akik elnyerték ezt a díjat. Hatalmas örömöt jelentett nekem, hogy engem is érdemesnek tartottak rá!

- Azon kívül, hogy a nyertes egy államival azonos mértékű ösztöndíjat kap, amivel biztosabb anyagi háttere lesz, van más szolgáltatása, előnye is?

- Igen, ugyanis nem csak a PhD hallgatót, de az általa végzett kutatást is támogatja, ugyanakkora összeggel, mint az állami ösztöndíj. Ez esetemben azt jelenti, hogy a kutatáshoz szükséges antitesteket vagy kisebb labormunkához szükséges eszközöket vásárolhatunk belőle. Emiatt is ajánlom minden PhD hallgatónak, mert nagyon jó lehetőség.

- Igen, több hasonló pályázatra is szükség lenne, és nem csak kiváló PhD hallgatók, de kutatómunkát (TDK) is végző egyetemi hallgatók esetében is!

- A Richter Talentum Alapítványa egyaránt támogat graduális és posztgraduális tanulmányokat folytató diákokat! Ez is mutatja, hogy a Richter számára valóban fontos a tehetséges fiatalok megtalálása, illetve a tehetséggondozás. Érdemes tehát TDK hallgatóinknak is jelentkezniük!

- Egy régi, nagynevű cég, külföldi leányvállalatokkal, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal és sikerekkel - milyen volt ott a díjátadó?

- A pályázatok elbírálását és a döntést követően a Kuratórium tagjai szerettek volna egy ünnepélyes díjátadót tartani, méghozzá elsősorban azért, hogy jobban megismerjék a pályázókat. Ez a gondolat nagyon szimpatikus volt számomra, csak sajnos a COVID-helyzet miatt nem lehetett megvalósítani. Végül a díjátadót online formában, 2022 januárjában sikerült megtartani úgy, hogy a beszélgetések sem maradtak el! Úgy tizenöten lehettünk díjazottak, és mindnyájan kaptunk pár percet, hogy meséljünk magunkról, kutatói pályafutásunkról, hobbiinkról. A beszélgetések nagyon jó hangulatban teltek, mivel a Kuratórium tagjai érdeklődők és kedvesek voltak. Ráadásul a különböző kutatási területekről kifejezetten érdekes és izgalmas beszámolókat hallhattunk.

- Ennyi díjazott soknak vagy kevésnek számít?

- A Kuratórium tagjainak elmondása szerint a tavalyi felhívásra kimondottan sokan jelentkeztek, sokféle kutatási programmal. Számomra külön öröm, hogy úgy érezhetem, komoly versenyben nyertem el ezt az ösztöndíjat.

- Ezt egy olyan kiváló sportoló esetében, mint Te vagy, el is hiszem! Már csak arra válaszolj, kérlek, mi volt a Te nyertes kutatási témád!

- 2020-ban nagy áttörést értünk el kutatócsoportunkkal. Az eredmény jelentőségére utal, hogy az általunk azonosított mikroglia-neuron szomatikus kapcsolatról szóló kutatási eredményeinket a Science-ben publikálhattuk.
Ennek a szomatikus kapcsolatnak a neurogenezisben betöltött szerepét feltárni célzó kutatásunkkal pályáztam az ösztöndíjra.