Fiatal Idegtudósok Konferenciája- HuNDoC 2023

2023. március 6. hétfő
Címkék: Hírek

A MITT/ANA, a magyar és az osztrák idegtudományi társaságok közös konferenciája előtt volt egy önállóan szervezett, de kapcsolódó rendezvény.  Ez volt a HuNDoC, egy fiatal kutatók által önállóan, fiatal kutatóknak szervezett országos konferencia. Ez volt a hatodik a sorban.

 

 

Konferenciára járni általában jó, és egyáltalán nem ritka, hogy akár más kontinensen rendezett tudományos eseményeken is találkozhatunk lelkes és tehetséges, már szép sikereket elért ifjú kutatókkal, akár még egyetemi hallgató tudományos diákkörösökkel is.  Általában poszteren mutatják be eredményeiket, a leginkább érdeklődők és magabiztosabbak azonban nem csak a posztereknél, de neves tudósok előadása után is bátran tesznek fel az adott téma mély ismeretét is eláruló, kiváló kérdéseket.

Az ifjú kutatók bátorsága azonban ennél is nagyobb lehet. Országos konferenciát is tudnak maguknak szervezni, ami az igényes program megszervezése és az anyagi háttér biztosítása szempontjából is nagy kihívás.

Ilyen konferencia a Magyarországon dolgozó-kutató doktoranduszok, azaz PhD hallgatók számára idén már hatodik alkalommal rendezett HuNDoC, azaz Hungarian Neuroscience Doctoral Conference, a magyar (MITT) és az osztrák (ANA) idegtudományi társaságok közös konferenciáját megelőző, tőle független szervezésű, bár témájában hozzá kapcsolódó esemény. A kapcsolatot az is mutatja, hogy a HuNDoC résztvevői közül többen is bemutatták eredményeiket a MITT/ANA konferencián is.

 

A HuNDoC honlapján olvasható meghívás arra biztatja a szervezőkkel - Bősz Emília, MiskolcziChristina, és Paula Mut Arbona (Spanyolországból érkezett Marie Curie ösztöndíjjal) – egykorú résztvevőket, hogy az esemény biztosította nyugodt környezetben, távol témavezetőiktől, megfelelési kényszer nélkül mutathatják be majdnem befejezett, folyamatban lévő, de még kezdeti stádiumban lévő munkáikat, projekteket is, és olyan workshopokon (műhelyvitákon) vehetnek részt, melyek segítenek abban, hogy miközben ügyelnek mentális egészségükre is, meglévő képességeiket  a lehető legjobban kibontakoztathassák, és ötleteket kaphatnak, példákat hallanak arra, hogyan gondolják át, finomítsák karriercéljaikat.

 

A szervezők teljesítették ígéretüket.

Ezt elsőkézből, három, általam addig nem ismert szegedi résztvevőtől tudom, akikkel szintén nyugodt környezetben és zavaró tényezőktől (mint pl. témavezetők) távol, ebéd közben beszélgettem a MITT/ANA konferencián, az Akadémián.

Azért meg kérdeztem a szervezőket is.

 

- Gratulálok, egy majd’ száz fős konferencia megszervezése, egy teljes napos program összeállítása 17 előadással, több mint hetven poszterrel, nagy teljesítmény! De miért van - lehet szükség egy ilyen rendezvényre?

 

Emi

- Legfontosabbnak a kapcsolatépítést tartom. Azt, hogy a Magyarországon dolgozó idegtudós fiatal kutatók megismerjék egymást és egymás munkáját, és hogy a diákok egy témavezető és professzormentes környezetben gyakorolhassák eredményeik bemutatását.

Paula

- A nyugodt, biztonságérzetet nyújtó légkör sokat segít a hálózatépítésben, de abban is, hogy tanulni tudjanak egymástól. Például azt, hogyan mutassák be az eredményeiket. Ahhoz is hozzájárul, hogy aktívan vegyenek részt a vitákban, beszélgetéseken. Erre is bőven nyílt lehetőség. 

Az, hogy a rendezvény megelőzte a MITT/ANA találkozót, szintén kiemeli jelentőségét. 

Christi  

- Az én első konferenciám egy IBRO-konferencia volt, és egy kicsit megfélemlítettek a tapasztaltabb résztvevők. Az, hogy olyan egyenrangúakkal vagy körülvéve, akik ugyanabban a csónakban eveznek, mint te, ahol büszke lehetsz kemény munkádra, és megmutathatod másoknak, és ahol megvitathatod az ötleteidet és tapasztalataidat a társaiddal, felemelő, motiváló élmény lehet. Azt akartuk, hogy a diákoknak is legyen ilyen lehetőségük.

 

- Azt hiszem, ezzel a legtöbb kezdő kutató egyetért. Volt-e még valami, amiben más ez a konferencia, mint a „nagy” konferenciák?

 

Paula

- Igen jelentős különbség, hogy ez a konferencia minden résztvevő számára ingyenes, anyagi akadálya tehát nem lehet a részvételnek.

Az is különlegessége, hogy nálunk nem hátrányos a konferencián való bemutatkozás és részvétel szempontjából az sem, ha a diploma - vagy doktori munka még nincs befejezve.

 

- A konferencián a 8 perces előadások és a 3 perces, rövidsége miatt másféle kihívást jelentő liftbeszédek mellett az ifjú résztvevők munkáját mutatták be a nap közepén megbeszélt miniposzterek. De volt egy meghívott előadótok is, és két, egymástól látszólag távol álló témájú „workshop”is. 

 

Christi

- Meghívott előadónk Mikics Éva volt, aki a korai életkorban történt szociális csapások viselkedési következményei átadásának prefrontális mechanizmusairól, erről a ma sajnos egyre többeket érintő témáról beszélt. A transzlációs kutatási megközelítés jó emlékeztető arra is, hogy a végső cél a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek megértése és kezelésének javítása. Remek előadás volt, nagyon hálás vagyok, hogy elfogadta meghívásunkat.

 

- Milyen volt a két workshop?

 

Christi

- A pályafórum előadói (Mayer Márton, Varga Zoltán, Kis Viktor és Balázs Hangya) mindannyian más-más kutatói pályát és életszakaszt képviseltek, így minden hallgató találhatott olyat, akinek a céljai és motivációi egybecsengtek az övével.

Paula

- Az, hogy erre a „karrierfórumra” több területről jöttek előadóink, arra is jó volt, sokoldalúan tudjanak válaszolni azok kérdéseire is, akik nem tudják eldönteni, akadémiai pályán maradjanak-e, vagy az ipar felé forduljanak. 

 

 - A másik műhelynek viszont csak egy előadója volt!

 

Emi

- Fontosnak tartottuk, hogy a mentális egészségről is essen szó, hiszen ezen a pályán nagy kihívásoknak kell megfelelni. Ezért választottuk az alkalmazkodóképesség-rugalmasság, a könnyed váltani tudás képességének fontosságáról szóló, angol megfelelője után szakmai körökben rezilienciának nevezett témakört. 

Christi

-  Kis Viktort pedig azért, mert mentálhigiénés szakemberként erről írta szakdolgozatát azzal az igen találó címmel, „Mitől leszel golyóálló”? 

Paula

- Ezt a témát általában alábecsülik a konferenciákon, de mi fontosnak tartjuk, hogy tanulhassunk arról, hogyan lehet stratégiákat kidolgozni arra, miképp birkózhatunk meg a stresszel. **

 

- Mi volt számotokra az egész munkában a legjobb, mit éreztetek a legnagyobb sikernek?

 

Emi

- A konferencia napját élveztem a legjobban. Különösen tetszett a tudományos előadások közötti őszinte beszélgetés a karrier lehetőségekről, és Kis Viktor remek előadása. A mosolygó részvevők és pozitív visszajelzések a konferencia hasznosságáról pedig kívülről is megerősítették, hogy sikeres volt a konferencia.

Paula

- Azt is sikernek tartom, hogy a meghívottak ugyanúgy beszélgettek és vettek részt a megbeszéléseken is, mint a többi résztvevő.

Christi

- Csak hárman voltunk szervezők, így az, hogy minden zökkenőmentesen összeálljon, sok erőfeszítést igényelt. De a nap végén már tudtuk, tényleg megcsináltuk, működött! Ez a siker pillanata volt, az biztos.

 

- Konferenciátok három résztvevője, akikkel beszélgettem, nem csak a programmal, társasággal, de még a helyszínnel és a kapott ellátással is nagyon elégedett volt. A két utóbbi mindenképpen pénzbe, méghozzá sok pénzbe került. Ezért kit illet köszönet?

 

-  A MITT elnökségét, ill. a Buzsáki alapítványt. Az Agy Díj elnyerése után a magyar idegtudomány támogatására Buzsáki György által adományozott összeggel gazdálkodó Buzsáki alapítványból most minket támogattak. Köszönjük!

 

A konferenciáról szólva megemlítendő még, hogy díjakat is osztottak.

A Legjobb Előadó Díjat és az oklevél mellé járó könyvutalványt Teadora Tyler (SE) nyerte el „Single cell composition and signaling in the human caudate nucleus – focus on the opioid pathway” című előadásával, míg a legjobb liftbeszédért „Speech processing in multi-talker situations: The role of speaker similarity” című előadásával Kovács Petra (BME) kapott oklevelet és könyutalványt. 

 

 

**A mentálhigiénés beszélgetés videófelvétele itt érhető el.

 

 

 

 

HuNDoC