Lovász László Abel-díjas!

2021. március 18. csütörtök
Címkék: Hírek

Akadémiánk volt elnöke számos kitüntetése után elnyerte a matematikusok legnagyobb díját, az Abel-díjat. A számára jól megérdemelt siker ugyanakkor biztatás is a jelen és jövő magyar matematikusainak - és tudósainak is.

Lovász László elnök úrról, akinek az Abel-díj elnyeréséhez, ehhez a hatalmas sikerhez és elismeréshez szeretettel gratulálunk, nem tisztem sem életrajzot, sem elismerő sorokat írni. Szükség pedig azért sincs rá, mert aki eddig nem ismerte volna, most, a díj kapcsán számos vele és róla készült cikket és interjút olvashat-nézhet.

A matematika legjelentősebbnek tartott díjairól azonban talán érdemes egy-két szót szólni az örömteli esemény kapcsán.

Ahogy minden nagy tudományos területnek, a matematikának is vannak igen nagy tekintélyű díjai, és Lovász László közülük számosat már évtizedekkel akadémai elnöksége előtt elnyert /(Pólya Prize (SIAM) (1979), Fulkerson Prize (1982), Wolf Prize (1999), Knuth Prize (1999), Gödel Prize (2001), John von Neumann Theory Prize (2006), Kyoto Prize in Basic Sciences (2010)/.
A felsoroltak közül talán a legnevesebb a Wolf - és a Kyoto-díj. Az a matematikai díj azonban, melyet először neveztek a mindent kizárólag a Nobel-díjhoz mérni tudók a matematika Nobel-díjának, az a kanadai matematikus, John Charles Fields által alapított Fields Medal, amelyet csak és kizárólag 40 év alatti zsenik nyerhetnek el. Mivel azonban a Nobel-díjat emlegetők általában nem matematikusok, így apróbb részletekre sokszor nem adnak, sem a díjnak az életkorra vonatkozó kitétele, sem az, hogy csak négyévenként hirdetnek díjazottat, és az először 1936-ban, az alapító halála után kiosztott érme eredetileg nem járt pénzjutalommal, semmit nem változtatott ezen az elnevezésen. Ehhez a Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikusról elnevezett, és a Nobel-díjnál is "többet fizető", 2001-ben alapított Abel-díjig kellett várni. Igaz, mindent pénzben mérni akaró korunk hatására 2006-ban végül a Fields Medal díjazottja is kap némi csekélységet, egészen pontosan 15 000 kanadai dollárt az érme és oklevél mellé - de nem emiatt maradt az ifjú matematikusok álma. Már abban az esetben, ha a matematikusok, akiket nagyon sokan az átlagembertől meglehetősen különbözőnek tartanak, egyáltalán álmodoznak díjakról.
Azt azonban bizonyosan lehet tudni, hogy vannak közöttük, akiknek nem csak a matematikához van egészen kivételes érzékük, de a megjelenés finomságai iránt is. Hallgassák csak meg, mi az Abel-díjáról értesülő Lovász László megjegyzése a köszönet szavai után!