Nyerteseink a Semmelweis Egyetem PhD Tudományos Napok rendezvényen

2021. július 9. péntek
Címkék: Hírek

Ha idegtudomány, minden szinten ott a helyünk, és ha verseny és dobogóra is van, ott is a legfelső fokra igyekszünk kerülni, ahogy Jász Anna és Zichó Krisztián. A legjobbakat pedig később sem feledik, így lett a rendezvény egyik meghívott előadója Dénes Ádám.

Ha nem is versenyzőként, és nem is az egész világ, de meglehetősen sokan hetek óta versenylázban égnek. A mi meccsünk a járvánnyal ugyan még nem fújta le semmiféle bíró, és elsöprő győzelmünkhöz is több minden hiányzik, de legalább láthatunk jó meccseket, az utóbbi napokban már Angliából, a foci állítólagos őshazájából, és ismét van verseny Wimbledonban, a nagyon sokáig úri sportnak számító tenisz legnevesebb szentélyében is.
A verseny és a versenyszellem mindnyájunk életének részévé vált, még ha aktív sportolók soha nem is voltunk. Azonban mint mindennek, a versenyeknek is megvannak a maga árnyoldalai. Ennek tudatában kell lennünk, de attól még Coubertinnek igaza volt: „A better world could be brought about only by better individuals.“ Magyarul úgy mondanánk, jobb világot csak jobb egyének hozhatnak létre. Jobb világra nagy szükségünk van, ezt tapasztaljuk, ha pedig ehhez jobb egyének kellenek, miért ne törekednénk arra, hogy a legjobbak közt legyünk? Természetesen, Coubertint sem feledve, mindezt becsülettel, tisztességes versenyben elérve.

Ilyen megmérettetés volt a Semmelweis Egyetem rendezvénye, a PhD Tudományos Napok, ahol a tavalyinál is több, 250 előadást és posztert mutattak be a hazai orvos-, gyógyszerész- és egészségtudományi PhD-képzéssel foglalkozó egyetemek doktoranduszai.
Az esemény mindig kiemelt fontosságú nem csak a résztvevő PhD hallgatók, de az egyetemek számára is, amit az is mutat, hogy a megnyitó beszédet dr. Ferdinandy Péter, a tudományos és innovációs rektorhelyettes tartotta, és dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja volt az esemény védnöke.
Az idegtudomány két szekcióval szerepelt a konferencia nyolc témacsoportja egyikeként.
A két győztes neve pedig egyáltalán nem véletlenül cseng ismerősen.
Zichó Krisztián, Nyiri Gábor PhD hallgatója "Role of Hippocampal Interneurons in Contextual Memory Recall",
Acsády László PhD hallgatója, Jász Anna pedig "The role of the calretinin positive neurons in the paraventricular thalamus in the rodent model of stress induced sleep disorder" című előadásukkal nyerték el szekciójuk első díját.

Az intézetünkben folyó kutatások ill. kiváló kutatók elismertségét a két első díj mellett az is jelzi, hogy dr. Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, dr. Szijártó Attila, az I. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója mellett a rendezvény harmadik felkért előadója dr. Dénes Ádám volt. És nem csak előadója. Szemináriuma előtt Dr. Benyó Zoltántól, a Doktori Tanács elnökétől vette át az idén először adományozott Kiváló PhD Témavezető kitüntetést.

Mit tehetnénk mindehhez hozzá? Gratulálunk a győzteseknek, témavezetőiknek és a kitüntetettnek is.