Pécsi meghívás mikroszkóposoknak

2022. március 4. péntek
Címkék: Hírek

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának tavaly átadott Nano-Bio-Képalkotó Központi Egységétől kaptunk meghívót a "Super-resolution and Advanced Fluorescence Microscopy and István Ábrahám Memorial Workshop"-ra.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának tavaly átadott Nano-Bio-Képalkotó Központi Egységétől kaptunk meghívót a "Super-resolution and Advanced Fluorescence Microscopy and István Ábrahám Memorial Workshop" rendezvényre.

A pécsi egyetem ugyan büszke arra, hogy az ország legrégebbi egyeteme, de ez korántsem jelenti azt, a jelenben ne egy még nagyobb büszkeségre okot adó jövőért dolgoznának. A Szentágothai János Kutatóközpont célja például nem kisebb, mint egész Közép-Európa vezető kutatóközpontjává válni! Nemzetközi szinten is korszerűnek számító tudományszervezési normák szerint alakították ki, sokoldalú mind kutatási témáit, mind együttműködési partnereit tekintve, kiválóan képzett tagokkal rendelkező kutatócsoportjai vannak, így jogosnak látszik reményük, hogy el is érhetik ezt a célt. Az egyik központi egység, azaz angolul "core facility", az a tavaly decemberben átadott mikroszkópos központ, melynek magyar nyelvű honlapján is az angol elnevezés szerepel: Nano-Bio-Imaging Core Facility.
A nyitó oldalon, az egység műszereinek rövid, valószínűleg a mai mikroszkópok fajtáival többé-kevésbé ismerős potenciális jövőbeli felhasználók számára írt rövid bemutatása mellett, ott van Prof. Dr. Ábrahám Istvánnak, az egység létrehozójának és első vezetőjének fekete sávval jelölt fotója is.

Az álom létrejöttéről már az Élettani Tanszék igazgatását és az új mikroszkópos központ felügyeletét is átvevő utódja, Zelena Dóra számol be nagyon röviden, aki hosszú éveken át, egészen 2021. december végéig a KOKI munkatársa volt, ezért nekünk továbbra is egyszerűen Dóra maradhat.Ábrahám István, bár az orvosegyetemet Pécsett végezte, PhD fokozatát már a KOKI-ban szerezte, Kovács Krisztina témavezetésével. Miután rövidre szabott, de sikeres pályája utolsó előtti helyszínéről, az új-zélandi Otago Egyetemről hazatért, a Pécsi Egyetemen kapott lehetőséget saját kutatócsoportot létrehozni, és nekilátni élete egyik álmának, egy Európában is egyedülálló mikroszkóp centrum létrehozásának. Ekkor ismét szerepet kapott intézetünk.

- Ma már az optikai mikroszkópok közé tartozó, sokféle kérdés vizsgálatára alkalmas szuperfelbontású mikroszkópok az orvosbiológiai kutatások elengedhetetlen eszközei lettek, hiszen hozzásegítenek a biológiai működés molekuláris szintű megértéséhez. Nem is egy szuperfelbontású mikroszkópos vizsgálatot ráadásul élő mintákon (sejtek, szövetek), de akár mozgó állatban is el lehet végezni, ami az egy nagyságrenddel nagyobb felbontású eredményeket adó elektronmikroszkópos vizsgálatok esetében elképzelhetetlen.
Ábrahám István elképzelése a Nano-Bio-Képalkotó Központról nagyon hasonló volt a KOKI Fénymikroszkópos központjához. Nem titok, hogy annak mintájára tervezte is meg. A KOKI-hoz hasonlóan nálunk is több, a szuperfelbontást különböző elvek, megközelítések alapján lehetővé tevő mikroszkóp található.
Van STORM (STochastic Optical Reconstruction Microscopy) és STED (Stimulated Emission Depletion) mikroszkópunk, egyedi molekulákat a TIRF (Total Internal Reflection Fluorescence) mikroszkóppal tudunk detektálni, és van egy SIM (Structured Illumination Microscopy) mikroszkópunk is.
Fontos kiegészítés, hogy a rendszerek inkubátorral felszereltek, így lehetőség van az élősejtes mérésekre is. A KOKI-tól cégként független, de KOKI-ban is kutató munkatársaink Femtonics cége által gyártott, világszerte forgalmazott Femto2D-SMART két-foton mikroszkóp mikroszkópját szintén in vivo mérésekhez használjuk, és jelenleg építés alatt van egy Stimulált Raman Spektroszkópiát lehetővé tevő mikroszkóp is!

- Esetleg javasolhatom legközelebb beszerzendő mikroszkópként a Nobel-díjas Hell professzor laboratóriumában létrehozott MINSTED-et? Igaz, nem éri el a legmodernebb elektronmikroszkópok atomi felbontását (0,1nm), de bizony ez már képes az általánosan alkalmazott elektronmikroszkópok 1-2 nm-es feloldására! Az újabb vásárlásig azonban biztosan van még idő, hiszen az épület átadása is csak a közelmúltban történt!

- A PTE ÁOK Grastyán Endre elméleti tömböt 2021 nyarán vehettük végre birtokba, és itt, az Élettani Intézet szárnyai alatt került kialakításra a szuperrezolúciós mikroszkópos módszereket tömörítő központ. Ez az angol nevén "core facility" rendszerben működő egység nem csak PTE-n kívüli, de akár piaci szereplő számára is igénybe vehető.
A mikroszkópcentrum hivatalos átadására 2021. december 13-án került sor, egy hónap múlva pedig, 2022. április 1-2-án, Ábrahám István emléke előtt egy mikroszkópos vizsgálómódszerekkel készült kutatásokat bemutató szimpóziummal szeretnénk tisztelegni, melyre szeretettel várjuk KOKI-ban dolgozó kiváló mikroszkópos kollégáink jelentkezését is!

- Azon kívül, hogy szuperfelbontású mikroszkópiát és más fluoreszcens mikroszkópos módszereket alkalmazó ill. fejlesztő külföldi és hazai kutatók előadásait lehet meghallgatni, posztereket bemutatni, van esetleg más célja is a szervezőknek ezzel a rendezvénnyel?

- Kifejezett céljuk az is, hogy támogatást nyújtsanak a különböző mikroszkópos központok kutatói között együttműködések kialakítására mellett azoknak is, akik meg akarják ismerni az ilyen létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos kérdéseket, megoldásokat, bevált gyakorlatokat.

- A meghívó címében is külön szerepel az Ábrahám István emlékülés.

- A programnak erre a részére a világ minden tájáról érkeznek kollégák, hogy tudományos előadásokat tartsanak, és emlékezzenek a tavaly áprilisban elhunyt Ábrahám Istvánra, az Élettani Intézet egykori vezetőjére, a pécsi Nano-Bio-Imaging Core Facility alapítójára, és nem utolsó sorban, a Magyar Idegtudományi Társaság elnökére.

A szimpózium rendszeresen frissülő weboldala, ahol jelentkezni is lehet: superresolution.hu.