A porszívó szétszerelése: Milyen lépésekben értjük meg hogy működik valami?

2022. augusztus 1. hétfő

Ez az #agytechnikák rovat bemelegítő bejegyzése. Ahhoz, hogy segítsük a más szálakon bemutatott eredmények megértését, ezen a szálon bemutatjuk majd az agykutatásban használt modern módszereket. A bejegyzés áttekinti a kérdéseket és hogy melyikre milyen módszerrel lehet válaszolni.

A szerelés menete

Az agyműködés megértése (kb., mint bármely rendszeré) hasonló lépésekben történim mint mikor egy kíváncsi gyerek megpróbálja megérteni hogyan működik egy porszívó vagy egy kenyérpirító. Először is (miután kihúztuk a konnektorból) megnézzük milyen elemekből áll: kapcsolók, drótok, motorok. Aztán megnézzük melyik alkatrészből mennyi van, majd azt, hogy az elemek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Ezidáig, egy kikapcsolt, nem működő, mozdulatlan (statikus) rendszert vizsgáltunk. Ezután felbátorodunk és megnézzük melyik alkatrész mit csinál működésben és hogyan hat kölcsön a többivel. Egy összetettebb elektronikus kütyü esetében ezt már csak profik tudják próbálgatni multiméter vagy oszcilloszkóp segítségével.

 

Egy összetett rendszer megismerésének lépései tehát:

Szerkezet leírás:

-alkotóelemek azonosítása

-miből mennyi van?

-mi-mivel lép kapcsolatba?

-melyik kapcsolatból mennyi van?

Működés leírás

-hogyan működnek az elemek

-hogyan hatnak kölcsön az elemek

-mi fakad a kölcsönhatásból, hogyan viselkedik az elemek összessége (ugye itt lehet megérteni hogy az alacsonyabb szint tulajdonságai hogyan járulnak hozzá a magasabb szint emergens tulajdonságaihoz)

 

Az agykutatók esetében a szerkezet leírással az anatómus foglalkozik, a működést pedig az élettanászok (fiziológusok) kutatják.

Bővebben legközelebb…

 

Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!