Endokrin folyamatok agyi szabályozása

Európában az elhízás mára járványos szintet ért el, ami súlyos és rendkívül költséges egészségügyi problémákhoz vezet rontva az életkilátásokat, pl. a kettes-típusú diabéteszt, szív-, érrendszeri megbetegedést okozva. E súlyos egészségügyi és társadalmi/gazdasági hatások ellenére nem rendelkezünk hatásos, elhízás elleni gyógyszeres terápiával. Ezért kiemelkedő jelentőségű az energiaháztartást szabályozó mechanizmusok feltárása, ami hozzájárulhat, hogy a gyógyszeripar számára új, elhízás ellenes gyógyszer célpontokat biztosítsunk.

Hasonlóképpen jelentős probléma a reprodukció hanyatlásának biológiai háttere, ami jelentős részben szintén endokrin zavarokhoz köthető. Genetikai rendellenességek, a metabolizmus zavarai, stresszhatások, az öregedés folyamata, valamint az endokrin működést megzavaró mesterséges vegyületek képesek felborítani a reprodukcióért felelős hipotalamikus neuronhálózat működését, központi idegrendszeri eredetű cikluszavart vagy meddőséget okozva.

Az intézet kutatási stratégiájában kiemelt helyet foglal el az endokrin zavarok idegrendszeri hátterének kutatása, melyben ötvözi a legmodernebb genomikai, metabolomikai, transzgenikus és képalkotó eljárásokat annak érdekében, hogy tisztázza milyen  idegrendszeri folyamatok vezethetnek a meddőséghez illetve a kórós elhízáshoz.

Nincs megjeleníthető elem

Pajzsmirigyhormon grádiensek kialakulása az idegrendszerben