Új tanulmányunk a Nature Communications folyóiratban

2021. október 15. péntek
Címkék: Hírek

A cikk bemutatja az új PharmacoSTORM módszert, amely fluoreszcens farmakopróbákon (receptor ligandumok és enzimgátlók) és STORM szuper-rezolúciós képalkotáson alapul.

A PharmacoSTORM az autoradiográfia logikáját felhasználva és annak kvantitatív tulajdonságát az immunfestés erejével kombinálva lehetővé teszi sejtes és szubcelluláris profilok intakt agyi áramkörökben történő vizualizálását, valamint nanoszintű farmakológiai méréseket sejttípus- és szubcelluláris kompartment-specifikus módon. A PharmacoSTORM széleskörű alkalmazhatóságát bizonyítottuk G-fehérje kapcsolt receptorok, ioncsatornák és enzimek esetében.
A PharmacoSTORM módszerrel elért fontos eredmény, hogy a cariprazine, amely egy új antipszichotikum és antidepresszáns, fő kötőhelyei a D3 dopaminreceptorok a Calleja-szigetek szemcsesejtjeinek axonjain. A Calleja-szigetek fiziológiai szerepe és neuropszichiátriai jelentősége nem jól ismert. Ezért új tanulmányunknak fontos transzlációs hatása van azáltal, hogy felveti annak lehetőségét, hogy a cariprazine kezelés egyik fő hatásmechanizmusa a D3 receptor kötődésén keresztül a Calleja-szigeteki szemcsesejtek kimeneteinek dopaminerg kontrolljának szabályozása.

 


A tanulmány első szerzője Susanne Prokop, laboratóriumunk kivételes végzős PhD hallgatója. A munkához több más korábbi és jelenlegi labortag is hozzájárult, köztük Barti Benjámin, Vámosi Márton, Zöldi Miklós, Barna László, Urbán Gabriella és Dudok Barna. Nagyon hálásak vagyunk az értékes hozzájárulásért együttműködő partnereinknek a Keserű-laborban, a van der Stelt-laborban, a Hunyady-laborban és Gian Marco Leggio csoportjában.

 

<< Vissza