Új tanulmányunk a Cell Reports folyóiratban

2022. szeptember 22. csütörtök
Címkék: Laborhírek

Kutatócsoportunk új publikációja megvilágítja a mikroglia esszenciális szerepét a neurogenezis szabályozásában.

Bár a mikroglia agyi fejlődésben játszott szerepét számos korábbi tanulmány vizsgálta, mostanáig nem volt ismert, hogy pontosan milyen kommunikációs mechanizmusok teszik lehetővé a mikroglia számára, hogy befolyásolja az idegsejtek fejlődését és az agyi ideghálózatok kialakulását. Cikkünk elsőként írja le a mikroglia sejtek és a fejlődő idegsejtek sejtteste közötti közvetlen kapcsolat meglétét, és először tárja fel e kapcsolatnak az agy fejlődése során betöltött szerepét. A felfedezésnek meghatározó jelentősége lehet az idegrendszert érintő, úgynevezett fejlődésneurológiai kórképek patomechanizmusainak azonosítása és a fejlődési rendellenességek hátterében gyakran meghúzódó agyi immunfolyamatok mechanizmusainak megértése szempontjából is.

 

Doi: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2022.111369

 

grafikus absztrakt

 

A mikroglia nyúlványai közvetlen kapcsolatot létesítenek a fejlődő neuronok sejttesteivel az embrionális fejlődés 15. napjától (E15) kezdve, valamint a születés utáni fejlődés és a posztnatális neurogenezis során. Ezek a kontaktusok különleges szerkezettel és molekuláris összetétellel bírnak: a neuronális mitokondriumok és vezikulák feldúsulása együtt jár a mikroglia-specifikus P2Y12 receptorok felhalmozódásával a kapcsolatot kialakító mikroglia nyúlványok felszínén. Ezen receptorok akut gátlása a mikroglia-idegsejt kapcsolatok megszűnéséhez vezet, míg a P2Y12 gén kiütése sérült agykérgi sejtszerkezetet eredményez.

 

A tanulmány első szerzői a Neuroimmunológia Kutatócsoport kutatója, Cserép Csaba és tanítványa, Schwarcz Dóra Anett, a laboratórium PhD hallgatója, utolsó szerzője pedig Dénes Ádám csoportvezető. A munkához több más labortag is hozzájárult, köztük Pósfai Balázs, Környei Zsuzsa, Kellermayer Anna és Nyerges Miklós. Nagyon hálásak vagyunk az értékes hozzájárulásért együttműködő partnereinknek a Katona-laborban, Katona Istvánnak, Lele Zsoltnak, László Zsófiának és Kisfali Máténak.

 

Az Anettal, Csabával és Ádámmal készült interjú itt olvasható.

<< Vissza