Hírek

1-4 elem, összesen: 4
Hírek
Nincs megjeleníthető elem

Az idegsejtek ösztrogénfüggő szabályozása és egy csokoládéról elnevezett átvivőanyag

Jól ismert, hogy a nők hajlamosak egy-egy szelet csokoládéval vígasztalni magukat. Hrabovszky Erikék munkája egy csokoládéról elnevezett peptid szerepének feltárásával segítheti, hogy sok nő legnagyobb bánata, a meddőség is egyszer gyógyítható lehessen.

 

Míg kontinenseken, ill. kontinensnyi országokban az ismeretterjesztéstől a rendszabályokon át a törvényekig mindent bevetnek a népesedés további növekedése ellen, a világ egyáltalán nem biztos, hogy boldogabb, de határozottan gazdagabb részében, egyre többen küzdenek azért, hogy gyerekük születhessen. Annak, hogy ezért küzdeniük kell, ezer és egy oka lehet. Bár manapság talán a fájdalmas tünetekkel is járó endometriózisról lehet a legtöbbet hallani, szintén gyakori a központi idegrendszer működésének zavara miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma (PCOS), ahol a túlstimulált petefészek a meddőség oka. Ez a két - sajnos gyakori - betegség is a termékenységgel kapcsolatos kutatások széles kutatási területének megoldandó talányai közé tartozik.

De erről szóljon inkább Hrabovszky Erik, aki a neuroendokrinológia terén nemzetközi szaktekintély, és akivel a neves PNAS*-ben megjelent közleményük kapcsán beszélgettünk.

Flerkó-Bárdos Junior díj Skrapits Katalinnak

Ismét gratulálhatunk Skrapits Katának egy szép sikerhez. Ezúttal a Flerkó - Bárdos Alapítvány díjazta eredményes munkáját.

 

A Flerkó - Bárdos Alapítvány 2019-ben hozta létre és hirdette meg az emlékéremmel és pénzjutalommal díjazott pályázatot.

"Az emlékérem célja, hogy ösztönözze és támogassa a tudományos kutatás és utánpótlás-nevelés területén nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elért endokrinológusok, neuroendokrinológusok és anatómusok munkáját, elismerje eredményeiket. Az emlékérem neve: Flerkó-Bárdos emlékérem, mely két kategóriában kerül kiosztásra: junior és senior."

MEAT Ifjúsági Díj Skrapits Katalinnak

Skrapits Katalin, a Reproduktív neurobiológia laboratórium munkatársa, a "The cryptic gonadotropin-releasing hormone neuronal system of human basal ganglia" címmel az Elife folyóiratban 2021-ben megjelent elsőszerzős cikkével elnyerte a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) 2022. évi Ifjúság Díját.

 

A titokzatos GnRH

Egy jó cím nem csak irodalmi, de tudományos közlemények esetében is fontos. Ha túl hosszú, túl bonyolult, bizonyosan nem kelti fel annak figyelmét, aki a cikk témájában nem jártas, míg egy jól megválasztott cím könnyen rá tudja venni, hogy legalább a mű összefoglalójába beleolvasson. Valószínű, hogy aki belelapoz a közölt cikkek magas színvonala és a megjelenített sokféle kutatási téma miatt is sokak által olvasott eLife folyóiratba, annak megakad a szeme a Skrapits Kata első szerzőségével megjelent “The cryptic gonadotropin-releasing hormone neuronal system” című közleményen akkor is, ha nem közeli kutatási témájához. Az azonban egyáltalán nem valószínű, hogy a címben rejtőzködőként, titokzatosként jellemzett GnRH, azaz gonadotropin-felszabadító hormon csak annyira is ismert lenne a természettudományok iránt érdeklődő olvasók számára, mint például a hippokampusz.

 

Hrabovszky Erik, a kutatás vezetője és a cikk levelező szerzője, szerencsére tud érdekes és fontos információval is szolgálni.