Hírek

1-9 elem, összesen: 96
Nincs megjeleníthető elem

Tájékozódni és dönteni nem csak a hajósoknak muszáj

Ujfalussy Balázs (ELKH KOKI) és Orbán Gergő (ELKH Wigner) felfedezte, hogy a rágcsálók idegrendszere tájékozódás közben nem csak az állat pozícióját képes jelezni, de rövid távon az előrejelzés bizonytalanságát is előre megjeleníti. A tanulmány a nagy presztízsű eLife folyóiratban jelent meg. 

A Magyar Tudomány Ünnepe programjai az Akadémián

Az MTA közzétette a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán meghirdetett programjait és ezek online elérhetőségét.

Időpont változás: SE TDK konferencia 2023 február 10-11

Energiatakarékossági okokból az SE TDK konferencia időpontját eltolták!

Varietas delectat avagy a szinapszisok sokfélesége

A legmodernebb fiziológiai és anatómiai módszerek ötvözésével Nusser Zoltán csoportjának sikerült feltárni, hogyan tud ugyanazon idegsejt axonja eltérő erősségű szinapszisokat létrehozni két különböző másik idegsejttel. Rövid válasz: a szinaptikus vezikulák más érési állapotban vannak a gyenge és az erős szinapszisokban. Munkájuk a Neuronban jelent meg.

Tudományos szimpózium Várgesztesen

A Vértes kicsiny Várgesztes faluja mellett található Várgesztes Villapark már másodszor adott otthont a KOKI tudományos rendezvényének. Az üdülőhely kiváló adottságokkal rendelkezik, de a szimpózium színvonalával legalább ennyire elégedettek lehettünk.

Jelentős siker nemzetközi együttműködésben

Hrabovszky Erik és Skrapits Katalin a projektet vezető francia kutató felkérésére csatlakoztak a nemzetközi csapathoz, mely egy ritka, de súlyos veleszületett rendellenességet vizsgált. Eredményeik reményt adnak annak kezelésére is.

Pályázatra fel - de hogyan?

Az Európai Unió által 2007-ben létrehozott ERC a kiemelkedő felfedező kutatások első számú európai finanszírozási szervezete. Minden európai országból lehet nyerni, de ehhez pályázni kell és megfelelő pályázatot írni. 

Tudományos tanácskozás Szentágothai János születésének 110. évfordulója alkalmából

MEGHÍVÓ
 
A Magyar Tudományos Akadémia, valamint
a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete
tisztelettel meghívja
a Szentágothai János születésének 110. évfordulója alkalmából megrendezett,
Szentágothai János nyomában
című tudományos tanácskozásra
 

Cserép Csaba, a YAE új tagja

 Egy tudományos akadémia tagjától kiemelkedő tudást és eredményeket várnak el. Igaz ez akkor is, ha a pán-európai Young Academy of Europe (YAE)-ról, a fiatal kutatók akadémiájáról van szó, melynek augusztustól Cserép Csaba is tagja.

<< < > >>