Hírek

1-9 elem, összesen: 109
Nincs megjeleníthető elem

Nemzetközi szakértők bevonása a PhD védésekbe

Az SE Egyetemi Doktori Tanács a 2023.03.13-i ülésén támogatta nemzetközi szakértők bevonását a védésekre.


Együtt könnyebb. MITT/ANA közös konferencia

A Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) és az Osztrák Idegtudományi Társaság (ANA) első közös konferenciájára  a Magyar Tudományos Akadémia Székházában került sor 2023. február 1-3. között.

Sperlágh Beáta Széchenyi-díjas

Sperlágh Beáta, intézetünk általános igazgatóhelyettese, a Molekuláris farmakológia kutatócsoport vezetője, 2023. március 14-én újabb magas kitüntetésben részesült. Nemzeti ünnepünk alkalmából a Parlamentben vehette át a Széchenyi-díjat.

PEME PhD konferencia (magyar nyelven)

2023. április 27-én (csütörtök) a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület hagyományos (XXV.) Nemzetközi PhD Konferenciája

Fiatal Idegtudósok Konferenciája- HuNDoC 2023

A MITT/ANA, a magyar és az osztrák idegtudományi társaságok közös konferenciája előtt volt egy önállóan szervezett, de kapcsolódó rendezvény.  Ez volt a HuNDoC, egy fiatal kutatók által önállóan, fiatal kutatóknak szervezett országos konferencia. Ez volt a hatodik a sorban.

 

Agykutatás Napjai Budapesten 2023. március 17-18.

Hogyan vizsgálható a működő agy?

Intézetünk kutatói is részt vesznek a Dana Alapítvány Brain Awereness Week kezdeményezésének magyarországi eseményeiben (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) az Agykutatás Hete keretében.

Van kutyánk!

Bármilyen szépek is a szivárvány színei, a legfontosabb kérdésekre feketén, fehéren kell válaszolni. Egy intézetnek vagy van kutyája, vagy nincs. A KOKI-nak 2022. dec. 28. óta van! 

Könyvajánló: A rugalmas agy - Miért tanulunk hatékonyabban, mint a gépek?

rovat: #könyvajánló

Karácsony előtt jelent meg Stanislas Dehaene: A rugalmas agy - Miért tanulunk hatékonyabban, mint a gépek?  című könyve magyarul, Jakabffy Éva és Imre fordításában, a Typotex kiadó gondozásában.
Dehaene francia megismeréskutató-neuropszichológus a tudatosság idegrendszeri alapjait vizsgálja és meghatározó jelentőségű eredményekkel járult hozzá a tudatosság kialakulásának megértéséhez. 2014ben megjelent könyvét olvasva fogalmazódott meg bennem ennek a blognak a gondolata. Eredményei segítettek összekapcsolni az általam művelt és ismert neurobiológiát, az idegsejtek működését a pszichológiával, az emberi agy magasabb rendű működésével. Ezáltal vált lehetővé, hogy az agy szerveződési szintjein végigsétálva bemutathassam az idegsejtek összjátékából hogyan alakul ki a tudatos agyműködés.

Villámot szóró interneuronok

Rózsa Balázsék csoportja, a BrainVisionCenter (BVC) kutatói, a bázeli Friedrich Miescher Intézettel és a Pázmány Péter Egyetemmel együttműködve,  az idegsejtek plaszticitásának eddig ismeretlen jellemzőit fedezték fel éber állat hippokampuszában. Munkájukat a Nature Communications közölte.

<< < > >>