Rólunk

2023. január 27, péntek

A laboratóriumunkat emberi agyszövetek gyűjtésére és vizsgálatára hoztuk létre. Kontroll és idegrendszeri betegségben szenvedő alanyoktól származó fixált emberi agymintákat vizsgálunk, és tanulmányozzuk a neurodegeneratív rendellenességek strukturális és molekuláris biológiai elváltozásait.

Az emberi agyak  perfúziója rövid idővel a halál után történik, ami a szövetek jó minőségű konzerválását eredményezi, így a minták alkalmasak különböző immunhisztokémiai módszerek elvégzésére.

Így a kontroll személyeket, a neurológiai-, neurodegeneratív betegségekben szenvedő betegeket, valamint a modellállatokat azonos tudományos paradigmában tudjuk összehasonlítani.

Korábban leírtuk az interneuronok sarjadzását és számos receptoriális elváltozást a terápia-rezisztens temporális lebeny epilepsziás betegek hippocampusában. Jelenleg tovább tanulmányozzuk a reorganizációt epilepsziában, és elkezdtük vizsgálni a szkizofrénia okozta változásokat az emberi agyban.

A vizsgálathoz immuncitokémiát, immunogold jelölést, fluoreszcens-, szuperfelbontású és elektronmikroszkópiát alkalmazunk. A mintákat megállapodás szerint rendelkezésre bocsátjuk az intézeti és külsős kutatócsoportoknak is.

<< Vissza